Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

100-те дни на загубеното доверие

13 Януари 2010 / 18:01:08  Мария Спасова
1738 прочитания

Мария Спасова
    Най-големият проблем, който среща гръцкото правителство е този на загубеното доверие, призна гръцкият премиер Георгиос Папандреу на пресконференцията, която свика в чест на първите 100 дни на своето управление. Изявата му съвпадна с новата оценка за гръцката икономика на международната агенция за кредитен рейтинг Moody’s, която обяви, че Гърция умира бавно и не изключи ново понижение на кредитния рейтинг на страната. “Има натиск отвън”, призна социалистът-премиер на страната и поясни, че серията понижения на кредитния рейтинг на Гърция не е заради 100-те дни на ПАСОК, а заради безотговорното управление на Нова Демокрация.
    “Те още от самото начало на управлението си обясняваха приемането ни в Еврозоната с измама. Още оттогава започна свалянето на доверието от нашата страна”, припомни Папандреу. Няма опасност Гърция да излезе от Еврозоната или да прибегне до услугите на Международния валутен фонд, беше основното послание, което лидерът на социалистите се опита да предаде на гръцките журналисти и чуждестранните кореспонденти, събрани в зала Запио. Той повтори оценката на други членове на кабинета, които обвиниха чуждестранната преса в расизъм спрямо Гърция. “Какво ако не расизъм е твърдението, че корупцията се намира в ДНК-то на гърците? Отказват ни правото да се променим, да отхвърлим порочното от себе си”, възмути се гръцкият премиер.
    Той обясни, че гръцката икономика не е в катастрофа заради световната икономическа криза. Но заради световната икономическа криза пазарите са много предпазливи и дори уплашени и затова реагират много преувеличено на ситуацията на гръцката икономика. “Няма да правим козметични промени само и само да впечатлим пазарите и международните инвеститори, нашите реформи са по същество”, е мнението на гръцкия премиер. Според него международните пазари настояват за строги мерки срещу гръцкия народ. “Те не могат да разберат, че ние следваме нов път, при който ще направим необходимите реформи, но цената за тях няма да платят бедните и средните слоеве”, настоя премиерът.
    Той отново обеща, че Данък добавена стойност няма да се променя, независимо от различните изказвания на членове на правителството. Папандреу увери, че ще спази предизборното си обещание заплатите да се увеличават с процент, по-висок от инфлацията но само до определено ниво на заплащане. Георгиос Папандреу подчерта, че всички промени ще бъдат направени след отворен диалог с обществото, за да се избегнат стачки и протестни действия. “Знам, че винаги ще има недеволни слоеве, но ще се стремим да ги убеждаваме в целите си”, допълни той.
    Премиерът определи работата на екипа си за първите три месеца като титанична и безгрешна. За това време екипът му е успял да подготви10 нови законопроекта и да внесе бюджет, също и е подготвил и Програмата за стабилност и развитие, на която правителството разчита да преобърне в своя полза международното мнение. Все пак министър-председателят призна, че международната картина за финансовото състояние на Гърция се влошава непрекъснато. Само в рамките на няколко месеца spreads са се разширили а лихвата на държавното кредитиране се е увеличила от 0,9 на сто на 2,2 на сто.

Категории: правителство Георгиос ПапандреуПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus