Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

10 милиарда евро в гръцкия буркан-банк

22 Март 2015 / 15:03:37  GRReporter
1098 прочитания

Анализ на Bloomberg пресмята, че парите в брой,които са изтекли от банковата система на Гърция след изборите, възлизат на 10 милиарда евро. „Изглежда, че гърците крият пари в брой под дюшеците” е заглавието на статията, публикувана в електронното издание на агенция Bloomberg. „Не е тайна, че гръцките банки са загубили голям процент от влоговете си”, отбелязва в статията си Lorcan Roche Kelly.

Къде са парите?

Въпросът е къде са всички тези пари. „Превели са ги в други банки или са ги скрили под дюшеците и под плочките в банята?”, пита се авторът. „На пръв поглед, данните от Банката на Гърция сочат към първия сценарий, тъй като индексът „банкноти в циркулация” не е отбелязал някакво стремително покачване през последните месеци”, подчертава той. Но все пак добавя, че това не е цялата истина.

Как се получава сумата 10 милиарда

Допълните касови нужди на гръцката икономика се пресмятат в категорията „чисти задължения, свързани с разпределението на банкнотите на еврото в Евросистемата”, се казва в статията. Както разкрива Bloomberg, допълнителните пари в брой са възлизали на нула преди започването на гръцката криза през 2009. Те са увеличили до 22 милиарда евро през месеците преди политическата криза от 2012 и са започнали да намаляват постоянно от тогава. До декември миналата година, когато гръцката политическа криза се върна с падането на правителството на Самарас.

Циркулацията на пари в брой

Както се вижда от диаграмата, публикувана от Bloomberg, общо парите в брой, които циркулират в гръцката икономика са се увеличили с 10 милиарда евро в рамките на 3 месеца до края на февруари.

„Сега можем ясно да видим, че е имало увеличение с 10 милиарда евро в Гърция през трите месеца до края на февруари 2015”, отбелязва Lorcan Roche Kelly, и твърди, че тези пари са под дюшеците. А това са много дюшеци...

Междувременно, немският вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг твърди в своя публикация, че касовата наличност на Гърция ще стигне до 8 април. „Гръцкото правителство има достатъчно наличност до 8 април, според сметките на Европейската Комисия”, подчертава вестникът и се позовава на източници от самата комисия.

Отбелязва се също, че правителството на Ципрас ще трябва да предприеме бързи действия относно списъка с реформи, като  разполага само с 2 седмици. „Само тогава ще може да бъде преведен траншът от 7,2 милиарда евро”, продължава статията. Немският вестник цитира и споразумението от петък между Алексис Ципрас и европейските партньори да предостави пълен списък „през следващите дни”. Според вестника, от Комисията очакват, че техническите екипи, изпратени в Гърция, ще започнат отново работа в министерствата през следващата седмица. Това е заявил и Жан Клод Юнкер на Ципрас по време на срещата им в рамките на Срещата на върха миналия петък. „Ципрас не е бил против това...”, подчертава публикацията.

„От 9 април нещата за икономическото положение на Гърция ще са критични. Страната ще трябва да плати вноска от 467 милиона евро на Международния Валутен Фонд. В средата на април ще трябва да се рефинансират държавните облигации на стойност 2.4 милиарда евро”, завършва статията.

Категории: пари в брой касова наличност недостиг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus