Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

10-годишно дете загина на остров Миконос

12 Август 2014 / 10:08:25  GRReporter
1240 прочитания

Много хора се страхуваха, че на плажа „Кало Ливади“ на остров Миконос все някога ще се случи инцидент, тъй като моторници, скутери, джетове и плажуващи плуват на едно и също място, а моторниците се движат, при това с висока скорост, направо сред къпещите се в морето хора. В крайна сметка трагедията се случи в понеделник следобяд, когато 10-годишно момче загина по време на водна игра.

Според информацията до момента, момчето се возело върху надуваема атракция, теглена от моторна лодка на фирма за водни спортове, когато внезапно паднало във водата. Водачът на моторницата се усетил и се върнал, за да го намери, но не го видял и го ударил с перката на лодката.

Веднага след инцидента е започнало разследване, за да се установи кой е виновен. Междувременно става ясно, че и преди са постъпвали сигнали за начина на работа на фирмата за водни спортове и за това доколко се спазват изискванията за безопасност.

Според информация на жители и гости на остров Миконос, на въпросния плаж много пъти са постъпвали оплаквания за това как работи фирмата за водни спортове. По-точно не са били малко случаите, когато водачът на моторницата се връщал на плажа с висока скорост, плашейки къпещите се в морето курортисти, които се мъчели да се предпазят.

Истински ужас за посетителите на плажа „Кало Ливади“

На плажа „Кало Ливади“ в морето се пускат множество надуваеми лодки, съдове, скутери, джетове и други, които затрудняват сериозно достъпа на туристите до морето. Високите скорости, развивани от моторните съдове, в съчетание с вълните, вдигани от обичайния за остров Миконос вятър, предизвикват истински ужас, тъй като плуващите често не са забелязвани от водачите на моторниците и съществува непрекъсната опасност да бъдат наранени. Към всичко това се прибавят опасните водни спортове с надуваеми лодки и други атракции.

При надуваемите банани и пояси возещите се почти винаги се озовават във водата, тъй като атракцията предвижда именно това, а за нея отговаря водачът на теглещата моторница. Като използва вълните, пяната, образувана от мотора и естествено скоростта на лодката, той може да обърне надуваемите атракции и возещите се на тях да паднат във водата. Когато обаче това става в район, където моторници, джетове и къпещи се са направо „един върху друг“, една такава атракция няма как да покрива изискванията за безопасност.

След вчерашния трагичен инцидент са задържани отговарящият за водните спортове на въпросния плаж, както и водачът на моторницата. И двамата твърдят, че имат необходимите разрешителни, въпреки това обаче е започнало разследване, тъй като трябва да се потърсят виновните за смъртта на детето. Според непотвърдена информация, същата фирма имала и данъчни нарушения, но те не са доказани, при това нямат нищо общо с трагичния инцидент.

Не е ясно все още дали са били взети предвидените в закона мерки за безопасност

Както е известно, законът за водните спортове и атракции е пределно ясен, а бреговата охрана отговаря за стриктното му прилагане, което според жители и посетители на острова не важи за плажа „Кало Ливади“.

Отговарящите за водните атракции са длъжни поставяйки добре видими жълти шамандури с кръгла форма да отбележат границите в морето, до които обикновено стигат с плуване къпещите се.

За безопасността на къпещите се хора, наемателите на моторните плавателни съдове и атракции са длъжни да оформят коридор широк от 7 до 15 метра, и дълъг в зависимост от особеностите на всеки район.

Разстоянията от плажовете, които трябва да спазват моторните плавателни съдове и атракциите  

За водните скутери (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) границите са следните: 100 метра от шамандурите, 300 метра от обичайната граница, която достигат плуващите, ако няма шамандури, и 500 метра от брега, ако няма плуващи. Освен това е забранено движението им от 14:00 до 17:00 ч. през месеците юни, юли, август и септември. И накрая, забранено е да притежават външни перки.

Сърфовете може да се движат след шамандурите или на 200 метра от границата, която обикновено достигат плуващите. При влизането и излизането от морето сърфистите трябва да се движат с повишено внимание, за да се избягва смущаването на къпещите се.

Потеглянето/връщането на моторните лодки и другите видове атракции се разрешава от/към брега при положение, че няма къпещи се на разстояние от 100 метра.

 

 

Категории: водни атракции джетове скутери трагичен инцидент остров Миконос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus