Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА преследва журналисти за критика към правителството

09 Юли 2015 / 16:07:49  GRReporter
1472 прочитания

Абсолютно неприемлив и безпрецедентен опит за погазване свободата на печата бе извършен от Съюза на редакторите на всекидневници в Атина. Явно обслужвайки  интересите на партийната журналистика, и не само, Съюзът извърши немислимото: започна да преследва журналисти, дръзнали да вършат своята работа и да кажат истината на своите съграждани.

Докато драматичните събития потвърждават позицията на телевизия Скай, но и на почти всички медии, докато страната е на ръба да излезе от еврозоната, както показа и последната Среща на върха, Съюзът на редакторите се занимава с гонения на журналисти.

По-конкретно срещу 9 журналисти е започнато производство от Дисциплинарния съвет на Съюза на редакторите на всекидневници в Атина за погрешно информиране и тероризиране на гръцкия народ. Това са: главният директор на новините в телевизия Скай Стаматис Малелис, Арис Портосалте, Димитрис Иконому, Никос Конитопулос, също от Скай, както и Олга Треми, Янис Претендерис, Мария Сарафоглу и Манолис Капсис от телевизия MEGA, и Мария Хукли от телевизия ΑΝΤ1. Списъкът с преследваните няма да спре дотук. Очаква се да започне дисциплинарно производство срещу още 20 журналисти новинари.

И това защото горепосочените, и не само те, казаха истината на хората и предупреждаваха за опасността страната да излезе от еврозоната, както между другото подчертаха и всички европейски лидери и фактори в еврозоната.

Безпрецедентни са обвиненията, отправени срещу посочените журналисти: «разпространяване на заблуждаващи новини», «неверни твърдения», «преписване на изнудваческите позиции на чуждите кредитори», а ръководството на Съюза ги упреква, че са застанали начело на масовия опит за тероризиране на гражданите.

Дисциплинарното производство идва след множеството обвинения от страна на висши представители на правителството срещу конкретните медии, в които работят посочените журналисти.

Стаматис Малелис реагира остро с пост във Facebook: «Няма да ме накарате да мълча, каквото и да правите. Не успя да го направи нито една власт, няма да успеете и вие. Между нас съществува една огромна разлика. Аз съм работил през целия си живот, докато вие топлехте партийните си кресла. Губите си времето с тези заплахи. Не се страхувам. Който от вас иска да представи аргументи, нека заповяда, тук съм!»

Отговорът на Скай:

«Скай констатира увеличаващи се опити за сплашване на средствата за информация и техните служители от органи, самопровъзгласили се за носители на единствената истина. Превръщането на журналисти в мишена и атмосферата на забрани с дисциплинарни производства срещу журналисти заради техните възгледи, персоналните обиди от анонимни издания и чрез интернет, както и системните клеветнически атаки от представители на управляващата коалиция срещу „несимпатични” средства за информация, вече създават безпрецедентна атмосфера на фанатизъм и нетолерантност. Всички тези действия имат една единствена цел: заглушаването на «различното», на всяко «различно» мнение и прикриването на «дразнещите» новини и на истината.

Телевизия Скай заявява, че ще се противопостави на една подобна проява на отклоняване от демократичните постижения в работата на печата и медиите.

Вече е поета инициатива за информиране на политическите и обществени органи, както и на международните организации за защита свободата на словото и печата. Съветът на Европа, който е гарант на Европейската конвенция за защита правата на  човека (и по-конкретно на чл. 10 за Свободата на печата), ще е първата ни цел.

Междувременно, става ясно, че близките сътрудници на премиера Алексис Ципрас мечтаят за една Гърция като в произведение на Оруел – с контрол върху средствата за информация, премахване на свободата на изразяване и, разбира се, на всякаква външна критика срещу правителството.

В пост, качен на личната му страница във Facebook, Христофорос Вернардакис, главен секретар по координацията на работата на правителството, бивш ръководител на социологическата агенция VPRC и близък сътрудник на министър-председателя, определя като „важен” контрола на информацията, предоставяна от частните медии.

С този коментар на Вернардакис завършва един дълъг пост, в който се подчертава необходимостта от учредяване наново и контрол на работническите синдикати.

Това мнение на Христофорос Вернардакис идва като продължение на вече предизвикателното поведение на висши представители, дори министри от СИРИЗА, спрямо журналисти и частни средства за масова информация.

Неминуемо човек се пита каква ще е следващата стъпка на едно правителство, което още от първите месеци след като поема властта, демонстрира такова равнодушие към основни, извоювани от години, свободи.

Наистина, каква ли ще бъде следващата стъпка?

 

 

Категории: СИРИЗА критика преследване журналисти дисциплинарно производство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus