Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА посегна и на частните телевизии

04 Април 2015 / 14:04:52  GRReporter
1393 прочитания

Споровете по повод на „наема”, който телевизионните канали трябва да плащат за използването на честотите, се задълбочава. И внезапно покерът с правителството се превърна в канадска борба.

Първо се появи списъкът на Янис Варуфакис, който предвижда налагане на 20% данък върху телевизионните реклами от юни. Предвижданията бяха за приходи от 50 до 70 милиона евро. След това финансовият министър реши да проучи старателно въпроса за задлъжнелите медии и поиска спешно съответните данни от Централната банка на Гърция. И накрая, Главният секретариат на информацията публикува списък  с дълговете в размер от 24 милиона евро на телевизионните канали с национално покритие за използването на честотите. Към списъка на Варуфакис може да се прибави и прогнозата за сума от 350 милиона евро, която трябва да се получи след конкурса за честотите. Ясно е защо всички собственици на телевизии си скубят косите.  

Логично беше в някакъв момент правителството да премине в контраатака. Нямаше начин да търпи ударите от информационните емисии на частните канали (на някои, не на всички...) и да не се опита да вземе мерки. Косвени, чрез възстановяването на държавната телевизия, и преки – чрез отварянето на телевизионния пазар за всеки заинтересован. И както всички знаят, не са малко онези, които са извън играта, а биха искали да влязат в нея.  Но върхът на айсберга са, както винаги в такива случаи, парите.

Списъците със задълженията на каналите са публикувани многократно. Вече се чуват гласове, че тези суми са надути. Това, което има значение, е твърдението на каналите, че „таксите за честотите се компенсират от безплатната реклама, която всички партии получават по време на предизборни кампании”.

От своя страна правителството, в non paper, издаден вчера, отбелязва, че според закона каналите трябва да плащат 2% от годишния си оборот за използването на честотите. В документа се твърди: „Няма обаче разпоредба, която да предвижда компенсиране за тази такса. За последен път подобни решения за прихващане са подписани от бившия държавен министър Панделис Капсис за годините до 2010, но оттогава до днес не е издавано такова решение”.

Кой има право?  Всички имат право, колкото и странно да изглежда това. Да се върнем към парламентарните избори през 2012. В президентско разпореждане под заглавие „Излъчване на предизборните послания на партиите от радиотелевизионните канали” се казва ясно, че „предаването на предизборните послания на партиите и коалициите е безплатно и се освобождава от такси”.

По същото време, в министерско решение от 18 април, подписано от министъра на вътрешните работи Анастасиос Яницис и от държавния министър Панделис Капсис, се описват задълженията на партиите за рекламните спотове в частните канали: ПАСОК – 1 999 800 евро, Нова демокрация – 1 999 800 евро, Комунистическата партия – 504 000 евро, ЛАОС – 376 200 евро,   СИРИЗА – 307 200 евро, Еколози-Зелени – 169 200 евро, Демократичната левица – 201 000 евро, Независимите гърци – 201 000 евро, Обществен договор – 160 800 евро, Демократичен съюз – 80 400 евро.

Така че както правителството има право да твърди, че каналите трябва да плащат „наем” за честотите, така и каналите имат право да се оплакват за пропуснати печалби – тоест, ако не излъчваха рекламите на партиите, биха могли да излъчват спотове на различни продукти. Това прилича на случая със собственик на магазин, който не плаща данък на държавата, защото тя му бави връщането на ДДС.

Бъркотията продължава.

 

Категории: частни телевизии честоти такси реклама
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus