Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцкият щрих на Четвъртата световна среща на българските медии в Мадрид

21 Май 2008 / 21:05:46  GRReporter
1147 прочитания

            Мария Спасова


            В Мадрид завърши Четвъртата световна среша на българските медии, която събра български журналисти от 4 континента. В продължение на три дни пишещи, говорещи и снимащи събратя обменяха идеи, мнения и информация по всякакви политически, културни, спортни или чисто човешки въпроси – от поведението на Христо Стоичков до съдбата на Веселин Топалов, от цената на успеха до кой и как раздава нобеловата награда за литература, от възможностите, които предлага цифровата телевизия до бума на жълтата преса в България, от бъдещето на тройната коалиция до изхода от президентската надпревара в САЩ и последиците за Балканите. Една изтънчена говорилня, в която участваха всички, всеки имаше интерес и да слуша, и да каже, и да попита. Дискусиите никога не спираха, но никой не се опитваше да надговори другия, а обратното – различното мнение се ценеше и привличаше почитатели.


            Всеки камък си тежеше на мястото. Валя Балканска пя, а Веселин Топалов изигра блиц шахматен турнир срещу шестима противници. Антон Дончев се опита да обясни защо България няма свой нобелов лауреат, а Георги Лозанов анализира корените на конфромизма в българските медии. Президентът Георги Първанов обяви медиините срещи като знакови в духовния календар на българина, а кметът на Мадрид Алберто Руиз Гаярдон обяви, че 30 хиляди мадридчани са с българска националност.


            Не липсваше и светската суматоха. Имаше премиера на филм – „Шивачки” на Людмил Тодоров разчувства публиката, която прие много добре лентата. Имаше премиера на книга – испаноезичната версия на Кратката история на България на професор Николай Овчаров. Имаше откриване на изложба – на плакатите „Българските букви – новата азбука на Европа” с участието на художника Божидар Икономов. Имаше много музика – цигулката на Александър Владигеров.


            В цялата тази интелектуална какафония не можеше да не присъстват и гръцки щрихи – представителите на българоезичните медии в Гърция grreporter.info и вестниците Български новини и Атински вести(На снимката - директорът на grreporter.info Мария Спасова, заобиколена от издателя на Български новини Иван Петрински и от главния редактор на вестника Бойка Атанасова). В Мадрид колегите от Български вести отпразнуваха своя 10-годишен юбилей. А когато се заговори за домакинството на Петата световна среща на българските медии, Атина някак си естествено се завъртя във въздуха. Да видим.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus