Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Евровизия като антропологично отражение на Стария континент

15 Май 2008 / 07:05:26  GRReporter
929 прочитания

Като музикално събитие, което обединява европейските народи чрез изкуството конкурсът за песен Евровизия алегорично представя идеята за обединена Европа. Още от първите години на своето съществуване конкурсът се превърна в една символична виртуална вселена, в която се изявяват европейски идентичности и се самоутвърждава европейското. Това е заключението на конференцията на тема „Европейски песенен спектакъл и политика на конкурса за песни Евровизия”, проведена в Университета в Тесалия. Проявата беше организирана от Катедрата по история, археология и социална антропология на Тесалийския университет във Волос, съвместно с Обществото по етномузикология, под егидата на музея Бенаки.


Пееща и танцуваща Европа взима участие в своеобразния спектакъл представящ регионалния и/или европейския мироглед, като предоставя сцена за изява на вижданията на стари и нови държави относно миналото им, насотоящето и бъдещето. Политиката на представяне на Евровизия (от 1960 г. до днес) може да бъде разбрана в този смисъл, в светлината на по-широките гео-политически промени, културни търсения и силови игри, характерни за Европа, а и света като цяло.


Анализите в докладите на това все повече политическо, отколкото културно събитие, предоставят интересни хипотези относно съвременното състояние на геополитическите процеси на Стария континент.


На адрес http://extras.ha.uth.gr/eurovision/en/programme.asp могат да бъдат свалени резюмета от докладите на английски език.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus