Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гигантски подводен вулкан тлее до Санторини

13 Юни 2009 / 00:06:29  GRReporter
7046 прочитания

            Германски и гръцки учени наблюдават с интерес подводния вулкан Колумб, който се намира 6,5 километра североизточно от остров Санторини в Егейско море. Учените регистрират непрекъснати земни трусове от 4 степен по скалата на Рихтер, изригвания на горещ въздух, както и непрекъснати изменения на морското дъно около кратера. Вулканът е висок 470 метра и достига до 17 метра под морското дъно и има непропорционално огромен кратер, който е с диаметър 1,5 километра. Със сложни подводни уреди, които са изследвали североизточната част на Санторини е установено, че вулканичната активност на Колумб никога не спира. Тя предизвиква честите земни трусове и непрекъснатите изменения в морското дъно около кратера.


“Деформацията на дъното е малка, но можем да я забележим както по страните на кратера, така и в периметър 10-15 километра около него”, твърди Мартин Хедс от Института по геология и сеизмология към Университета в Хамбург. Според него обаче това не означава, че вулканът може да изригне в близко бъдеще. Последното изригване на Колумб е било през 1650 година. Около него учените са открили “резервоари”, пълни с топла вода, структури, подобни на подводни камини, от които бликат различни газове, най-често въглероден двуокис и сероводород, а температурата им достига до 200 градуса по Целзий. Под вулкана се крие още един резервоар с диаметър 5 километра, този път пълен с магма. От магмения резервоар излиза течен горящ материал, който всъщност предизвиква земетресенията и останалите феномени, които наблюдават учените.


За сравнение, вулканът, който се намира под калдерата на Санторини не предизвиква никакви земни трусове, не се забелязват горещи подводни газове, а тези газове, които извират от морето имат температура 17 градуса по Целзий. Т.е. това е състоянието на един затихнал вулкан. Колумб принадлежи към Санторинския вулканичен център , който е част от Вулканичната дъга на южното Егейско море, заедно със Сусаки, Метана, Милос и Нисирос. Тази дъга се е появила преди около 13 милиона години, когато северната част на африканската тектонска плоча е започнала да потъва под плочата на Егейско море.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus