Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Един столетник на остров Икария разказва

11 Юни 2009 / 20:06:46  GRReporter
4490 прочитания

 


Георгиос Куварис е на 103 години и е жител на остров Икария. Наскоро световни учени, CNN и National Geographic обявиха острова за едно от четирите места на планетата с най-много столетници. И тъй като сме далеч от Икария, единственото, което може да направим е да попитаме един столетник дали има тайна и дали и ние не може да си откраднем още няколко години „плюс” към определените ни...


Ето какво разказа Георгиос Куварис за гръцкия вестник „Вима”: «Цял живот работя – в търговията, отгледах децата си и построих сам къщата си – тук в село Каравостамо в Икария. Дори два пъти я построих, защото едно време ми я взеха вятърът и морето. Направих и по една къща за всяко от децата ми, за да идват на острова и да не забравят родното си място.


Работата дава хляба и живота на човек. Човек, който не работи никога няма да достигне до старини. Ще си умре от скука.


Воювах през Втората Световна война, ходих в Близкия изток, минах през тежки изпитания. Но трудностите направиха моето поколение издръжливо. Лесното не ти помага в нищо.


Коя е тайната да живееш сто години, ли? Добрата храна, хубавото вино и танците. Да се смееш, да танцуваш и да не се кахъриш и притесняваш. Каквото има да става, ще стане. Човек трябва да си върши работата и да мисли позитивно.


Хранил съм се с много зеленчуци, зърнени храни, плодове, всичко прясно произведено на моя остров. Пиех мляко, а месо ядях по един път в седмицата, както и риба. Не знам дали това ми е помогнало да стигна до 103-годишна възраст, но това сме имали и с това съм се хранил. Не сме имали други неща.  


И сексът е нужен на човек. Но не всеки ден трябва да си хабиш енергията и да си правиш труда. Един път в седмицата, та да не кажа на всеки две седмици.


Обичта е необходима. Да обичаш една жена, а не много. „Любовниците убиват”. Една единствена любима жена трябва да имаме ние мъжете в живота си.


Добре мина животът ми, не се оплаквам. Ако не бях загубил жена си, всичко щеше да е по-хубаво. Но какво да ги правиш тези 103 години, ако не можеш да  си хапнеш и пийнеш, каквото ти се прииска и да не можеш да танцуваш?»


 


 


 


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus