Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Смъртта на гръцкото риалити шоу

05 Ноември 2007 / 17:11:41  GRReporter
1330 прочитания

             Хубавото на гръцката телевизионна аудитория е, че бързо се насища. Това означава, че лесно се отегчава от боклук, който й се сервира с обяснението, че е „оригинална телевизионна програма”. По-лесно и по-бързо, отколкото в други, по-напреднали в телевизионно отношение страни като Великобритания, Холандия и скандинавските държави.


Гръцката телевизионна реалност бе разтърсена през 2001 година, когато каналът на Минос Кириаку Антена1 започна да излъчва играта „Биг Брадър”. Тогава гърците бяха луднали по Къщата така, както в детските ми години българите бяха хлътнали по сериала „Богат,беден”. Видиотяването в разприте между жадните за слава и пари участници беше стигнало до такава степен, че човек се питаше „Аз ли съм луд или останалите шантави”. Шест години по-късно нещата си дойдоха по местата.


Риалити игрите губят рейтинг и това е причината телевизиите да не ги излъчват вече в праймтайма си. Дори не ги излъчват всекидневно, а седмично и в скромни времеви отрязъци. Това не е феномен, който зависи от риалити до риалити и от канал до канал, а правило, което в момента се наблюдава във всички гръцки телевизии.


Най-гледаната гръцка телевизия Мега започна сезона амбициозно с програмата „Extra Large” (на снимката). Събра 10-тина страдащи от затлъстяване, които трябва да изминат 400 километра в присъствието на диетолог, треньор и лекар и трябва да отслабнат. Зрителят трябва да е свидетел на терзанията им. Стоп! Защо да трябва? Всъщност не трябва. Първото издание на шоуто беше гледано, най-вече от любопитство. Второто не успя да събере 15 на сто рейтинг, третото падна на 11 на сто, а самото риалити падна от праймтайма.


Антена1 искаше да изненада зрителите със скъпоструващото състезание между любителите на екстремните спортове и риска „Go Straight”. Трейлърът на състезанието вълнуващо съобщаваше, че снимките са правени в Нова Зеландия, там, където е сниман и „Властелинът на пръстените”. И какво от това? Още една продукция, която със зор събира 16 на сто рейтинг и твърдо пътува към останалите си събратя.


Това, което важи за Мега и Антена1, важи и за останалите канали. Само че там има проблем и с приличието на сцените, та се налага Гръцкият медиен съвет да налага глоби за нецензурно поведение на екран.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus