Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция в епохата на цифровата телевизия

26 Септември 2007 / 08:09:44  GRReporter
1645 прочитания

            Говорителят на гръцкото правителство Теодорос Русопулос представи пред журналисти Картата на телевизионните честоти за преминаване към цифрова телевизия. Той съобщи, че страната в запазила в Съюза на европейските телевизии в Женева 2500 телевизионни честоти, от които 357 са за цифрови телевизии. Съгласно директивата на Европейската комисия до 2012 година всички страни-членки трябва да преминат към цифрова телевизия, единствено България и Румъния ще направят това до 2015 година.


            В момента в Гърция има три цифрови канала, които принадлежат на държавната телевизия. Cine+ е предназначена за любителите на киното, Sport+ за спортните запалянковци, а Prisma+ е насочена за хората с увреждания. Със специално дистанционно устройство хората с увреден слух могат да избират да гледат предаванията с надписи, тези с увредено зрение могат да изберат специален звуков канал, в който освен диалозите са обяснени и действията, които стават на екрана. (Например: Отваря се врата. Звъни телефона. Духа силен вятър) По желание на екрана може да се появи и жестомимичен превод.


            Както подчерта пред журналисти Теодорос Русополос, предимствата на цифровата телевизия са много – тя предлага по-качествен звук и картина, зрителят може да избира какви допълнителни услуги да получи докато гледа телевизия, може да бъде въвлечен в интерактивен диалог и да избира какви предавания да гледа. Гърция е готова с честотната си карта, а по-рано тази година бе приет и нов закон за цифровата телевизия. В момента всички частни канали са в процес на преминаване към новата технология. Амбицията на правителството е телевизионният сектор да стане третият най-печеливш в страната след търговския флот и туризма и да създаде много нови работни места.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus