Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция с пети най-голям принос към дигиталната европейска библиотека Европеана

01 Декември 2008 / 10:12:07  GRReporter
3266 прочитания

Гърция участва с 2% от материалите, които са събрани в Европеана (www.europeana.eu/)– европейската дигитална библиотека, музей и архив. Франция участва с 52%, Великобритания и Холандия с по 10%, Финландия с 8%, като Гърция се нарежда на пето място сред държавите-членки на Европейския съюз. Държавата е представена от централната обществена библиотека на Верия (http://www.libver.gr/en/).  


Европеана е проект, който започва през 2007 г. с цел да създаде оригинален уеб сайт, който да даде пряк достъп на потребителите до съкровищата на билиотеки и културни фондации, в това число – филмов материал, снимки, картини, звуци, карти, ръкописи, книги, вестници и архивни документи на 21 езика. Цифровото съдържание на библиотеката е избрано сред вече наличните дигитализирани и готови за употреба материали на европейските музеи, библиотеки, архивни и аудио-визуални колекции.


     Европеана отваря нови хоризонти за изучаване на европейското културно богатство: всички, които се интересуват от литература, изкуство, наука, политика, история, архитектура, музика или кино, ще имат безплатен и бърз достъп до най-големите и важни колекции и шедьоври на Европа, в превод на всички европейски езици. От 2010 г. се очаква Европеана да се обогати и с още милиони творби, които ще представят многообразието на Европа. В периода 2009-2011 г. от бюджета на ЕС ще бъдат отпускани годишно около 2 милиона евро за тази цел. От Европейската Комисия планират да привлекат и участници от частния сектор за бъдещото разширяване на европейската дигитална библиотека.


     През септември 2007 г. мнозинството евродепутати от Европарламента гласуваха да бъде реализирана тази идея за създаването на европейска дигитална библиотека и така бе даден старта на Европеана. По този повод Жозе Мануел Барозо, председател на Европейската комисия, заяви, че „с Европеана комбинираме приоритета, който има Европа в областта на комуникационните технологии и мрежи с богатото ни културно наследство. Европеана не е просто една библиотека, а извор на вдъхновение за европейците от 21 век, който ще им помогне да се конкурират в областта на творческата мисъл заедно с най-изобретателните си предци, като например архитектите от Възраждането.”


     Повече от 1000 културни организации от цяла Европа са дали материали за Европеана, измежду които са дигитализираните колекции на Лувъра в Париж, Rijksmuseum в Амстердам, националните архивни служби са предоставили важни държавни документи, а пък националната фондация за аудио-визуални средства на Франция е предоставила 80 000 записи на радио предавания от 20 век, включително и първите записи от бойното поле във Франция през 1914 г.


     За съжаление, страницата Европеана се срина още на първия ден от нейното качване в мрежата, тъй като движението надмина 10 млн. посетители на час! Това предизвика блокирането й и създаде проблем, който според официалното обявление ще бъде решен в средата на декември като бъде направено едно по-издръжливо издание за милионите посетители от цял свят.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus