Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Не искат звездата на Давид върху паметника на Холокоста в Кавала

17 Май 2015 / 15:05:17  GRReporter
957 прочитания

Предложението на кмета на Кавала Димитра Цанака да бъде отменена церемонията по откриването на паметника на Холокоста на 1484 евреи от Кавала доведе до бурни реакции от всички политически партии и до напрежение в отношенията между община Кавала и Централния Израилтянски съвет на Гърция

На заседанието на общинския съвет на 14 май кметът предложи да бъде обсъден видът на паметника на Холокоста, който трябваше да бъде открит днес.

 В свое изявление общинският съвет опровергава информациите, че кметът не е искала звездата на Давид да бъде изобразена на предната част на паметника. Самата Димитра Цанака заяви за телевизия Скай, че не е искала Звездата на Давид да е на предната част на паметника, за да бъде защитена от вандализъм.

Общинският съвет не взе решение за отмяна или отлагане на откриването на паметника, но единодушно общинските съветници упълномощиха кмета да разреши по най-добрия начин и с оглед на интересите на града въпроса с формата на паметника. Той беше изработен с одобрението както на общината, така и на Израилтянския съвет. Разходите бяха поети от частен дарител  - Виктор Венузиу, бивш председател на административната комисия на Израилтянската общност в Кавала.

Димитра Цанака заяви за Атинската новинарска агенция, че никой не е имал намерение – нито тя, нито общината, да не се поставя паметникът. Тя отбеляза, че „община Кавала трябва да има позиция и визия по една толкова важна тема, каквато е издигането и защитата на паметника на Холокоста на 1484 гръцки евреи от Кавала. Решението за издигането на паметника е колективно действие на една институция, каквато е община Кавала, и превъзхожда всякакви индивидуални  идеи или отделни лица”.

Госпожа Цанака потвърждава решението на Общинския съвет и подчертава, че „никога не е вземано решение за отмяна на церемонията по откриването на паметника. Онези, които са проследили заседанието и са се потрудили да се информират, знаят, че членовете на общинския съвет ме упълномощиха да разреша въпроса с поставянето на паметника, при спазване на уважението и защитата, които би трябвало да има той”.

Кметът призна за пропуски и случайни грешки по темата с поставянето на паметника на Холокоста, но настоява, че те не са целенасочени и заради липса на уважение към една религиозна общност, която е допринесла много за града и в миналото е била най-многобройната в Северна Гърция след тази в Солун.

Тя отбелязва, че решението за издигането на един нов паметник в сърцето на града, освен онзи, който вече съществува на еврейското гробище, е взето през 2004. Но чак 11 години по-късно „ по време на моето управление, и без да вземам предвид политическата цена и реакциите, пристъпихме към издигането му и откриването му, като отдаваме почит на нашите съграждани – жертви на нацизма”, подчертава кметът.

Цанака обяснява, че след интензивна комуникация с ръководството на Централния Израилтянски съвет, и главно с председателя му Мойсис Константинис и заместник-председателя Мойсис Магризос, са решени всички недоразумения  и откриването може да стане много скоро. Кметът предлага алтернативната дата 7 юни.

Същевременно, заместник-кметът на Кавала Георгиос Филосоглу отбеляза, че последните събития предизвикват усещането, че „градът не иска да почете съгражданите си евреи или че кметът не уважава религиозните символи, след като е поискала да се премахне от паметника звездата на Давид”.

Филосоглу подчертава, че „След края на Втората световна война Кавала и жителите й са първата местна общност в Северна Гърция, която почита съгражданите си евреи, жертви на нацизма. Така, през 1952  Кавала първа издига паметник в памет на 1484 евреи от града, който е поставен в еврейското гробище. Никой днес не иска и не се стреми към подмяна на историческата памет и на ужасяващата действителност, преживяна от нашите съграждани евреи и техните семейства”.

 

Категории: паметник на Холокоста евреи Кавала отлагане Димитра Цанака
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus