Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министър съди журналист за политически коментар

31 Март 2015 / 16:03:37  GRReporter
1194 прочитания

Съдебен иск, с който претендира за обезщетение в размер на 1 милион евро внесе министърът на отбраната Панос Каменос срещу известния гръцки журналист и карикатурист Андреас Петрулакис. Лидерът на Независимите гърци и коалиционен партньор на Алексис Ципрас бе раздразнен от коментара на Петрулакис със заглавие: „Панос Каменос. Започват да му приличат”, който бе публикуван в сайта за анализи и коментари protagon.gr.

След предявяването на иска срещу него журналистът написа нова статия, в която посочва: „В текста, на който се позовава г-н Каменос изразявам политически мнения, използвам политически описания на скорошни и по-стари негови прояви и се позовавам на известни на всички ни събития, които са показателни за неговата политическа кариера, както е редно да постъпи всеки журналист спрямо определена публична фигура. Наистина, няма ли министърът публична трибуна, за да се защити? Дали някой би приел на сериозно, че неговото възражение няма да бъде чуто и затова избира да отговори със съдебен иск?

Разбира се, че не. Той избира сплашването и назиданието на останалите. Но г-н Каменос се самозаблуждава. Аз и колегите ми не възнамеряваме да изхвърлим журналистическите си карти, понеже притесняваме него или някой друг. Никой не е над критиката. Не може да има демокрация без свободен диалог, а контролът на публичните фигури е задължение за журналистите”.

Карикатура на Димитрис Хандзопулос, на която е изобразен Панос Каменос, който пръска Андреас Петрулакис с черен спрей, източник: личният профил на карикатуриста във Facebook

Заслужава да се отбележи, че искът срещу Андреас Петрулакис не е изолиран опит от страна на правителството да заплаши журналисти. Преди месец в една от поредните си закани, че правителството „няма да отстъпи, да се преклони и да престъпи това, което му нареди гръцкият народ” той подчерта: „Когато си решен да отвоюваш справедливостта, си решен да стигнеш до края”. След това сравни този „край” с взривяването на склад с барут в Сули от монах, който бил решен да не предаде мунициите на обсадилите селото османски войски през 1803.

В отговор на коментар на журналист, че крайната му позиция може да доведе до подобен взрив Каменос заяви: „Може все още някои телевизии, най-вече намиращите се в региона на Пирея да не са взривени, но със сигурност бе взривено гръцкото семейство”.

По този начин той описа телевизия SKAI, в която често се чуват критични за политиката на правителството коментари. Част от същата медийна група е и големият гръцки всекидневник Катимерини, в който се поместват карикатурите на Андреас Петрулакис.

Преди няколко дни гръцки колеги – журналисти организираха електронна петиция в подкрепа на журналиста и срещу опитите да бъде подчинена свободата на словото. „Политическата критика и оценките за дейността на публичните фигури е не само установено демократично право на всеки гражданин, но и елементарно задължение на всеки журналист. Затова предявяването на иск от страна на един представител на властта, както и размерът на поисканото обезщетение в конкретния случай съвсем логично предизвиква предположението, че целта на ищеца е подчиняването на свободата на словото с превантивна цензура, осъществена чрез сплашването на журналисти”, се посочва в текста, който я придружава.

Членовете на екипа на GRReporter подкрепят петицията и призовават читателите, за които свободата на словото е демократична ценност да направят същото.

Категории: Медии съдебен иск Панос Каменос Независими гърци Андреас Петрулакис политически коментар свобода на словото
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus