Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Четвърти гръцки режисьор отличен с награда в Кан

25 Май 2015 / 09:05:10  GRReporter
1367 прочитания

Филмът “The Lobster” („Омар”) на гръцкия режисьор Георгиос Лантимос получи специалната награда на журито на филмовия фестивал в Кан.

След този успех той става четвъртият гръцки режисьор, който получава в официалната конкурсна програма на престижния фестивал. Теодорос Ангелопулос получи „Златна палма” за филма си „Вечност и един ден” през 1998 и голямата награда на журито за „Погледът на Одисей” през 1995. През 1962 филмът „Електра” на режисьора Михалис Какоянис печели наградата за най-добра киноадаптация на древногръцка трагедия. Със „Златна плама” за филма си “Missing”  („Изчезналият”) бе отличен и Костас Гаврас през 1982.

„Омар” е копродукция с участието на Ирландия, Великобритания, Гърция, Франция и Холандия. Той е четвъртият филма на Лантимос след „Кинета”, „Кучешки зъб”, който спечели наградата „Особен поглед” в Кан през 2009 и „Алпите” с награда за най-добър сценарий на филмовия фестивал във Венеция през 2011.

Филмът е представян като неконвенционална любовна история, която се развива в едно неконкретно, но близко бъдеще: Всички самотни хора, които се определят като такива от законите на Града биват арестувани и преместени в Хотела. Там са задължени да намерят подходящ за себе си партньор в срок от 45 дни. Ако не успеят да го направят те биват превърнати в животно по техен избор и биват освободени в Гората. Един отчаян мъж успява да избяга от Хотела в Гората, където живеят Самотните и там се влюбва в една жена противно на всички правила.

Самият режисьор описва филма си по следния начин: „Това е една история за любовта, без да е конвенционална любовна история. Тя наблюдава начините и причините, чрез които някои хора се доближават един до друг и стават двойки, а други – не. Това е една история за плашещите последствия на самотата, на страха да умреш самотен, на страха да живееш сам и най-вече на страха, че ще живееш с някой друг. Натиска, който упражняваме сами на себе си, за да заобичаме някого е вид тормоз. Търсенето и откриването на човек, който да заобичаме е друг вид тормоз. „Омар” се опитва да открие синоними на любовта в думи като страх, правила, срокове, напасване, синхронизиране, наивност, благоденствие, лъжи”.

Категории: Кино фестивал в Кан специална награда на журито Георгиос Лантимос Омар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus