Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки блясък на филмовия фестивал в Кан

16 Май 2015 / 18:05:27  GRReporter
2496 прочитания

Всички звезди от новия филм на Георгиос Лантимос „The Lobster” Рейчъл Уайз, Колин Фарел, Леа Сейду, Ангелики Папулия, Джон С. Райли, Бен Уишоу се събраха пред светкавиците на фотоапаратите на фотографите в Кан, където беше официалната премиера на филма. Това е първият филм на гръцки режисьор, който участва в конкурсната програма, след като преди 17 години Тео Ангелопулос се представи с „Една вечност и един ден”. Актьорите участваха в пресконференцията, а вечерта преди прожекцията се появиха отново на червената пътека със създателите на филма.  

Колин Фарел и Георгиос Лантимос на пресконференцията

Първите критики са международните медии са окуражителни. Вестник Guardian даде на филма 3 от 5 звезди и го определи като „приятно странен”, но възразява срещу по-скоро безсилния му край.

Филмът е копродукция на Ирландия, Гърция, Франция, Холандия и Великобритания. Той е неконвенционална любовна история, развиваща се  на неопределено място в близкото бъдеще, когато в съответствие с правилата на Града всички самотни хора са арестувани и прехвърлени в Хотела. Там са длъжни да си намерят подходящ партньор в рамките на 45 дни. Ако не успеят, се трансформират в животно по техен избор и се пускат в гората. Един отчаян човек бяга от Хотела в гората, където живеят самотните животни и там се влюбва, въпреки че това е против правилата.

 

„The Lobster” е четвъртият филм на Георгиос Лантимос след  „Кинета”, „Кучешки зъб”  (който участва в програмата „Особен поглед” в Кан през 2009), и „Алпи”. Филмът е третата съвместна работа със сценариста Ефтимис Филипу, с когото спечелиха награда за сценарий за „Алпи” на Международния кинофестивал във Венеция.

На пресконференцията Лантимос говори за идеята на филма:

Веднага щом завършим един филм, с Ефтимис Филипу започваме да обсъждаме следващия. И този път говорихме за каквото ни дойде на ума, за ситуации, теми, човешки връзки, по един романтичен начин. Работихме заедно и направихме филма. Решихме да бъде на английски, защото след 2-3 филма в Гърция исках да направя нещо по-голямо, а в Гърция начинът, по който могат да се правят филми, е някак ограничен”.

Рейчъл Уайз и Колин Фарел

„Този филм е като всички други, които правихме, просто този път платихме много! Имахме голяма творческа свобода, направихме това, което искахме, продуцентите ме подкрепиха абсолютно и беше един по-различен опит заради страната, но със същия творчески подход. В наше време хората живеят и работят навсякъде. И е по-лесно да направиш филм на английски и с по-големи средства, отколкото в Гърция”.

Запитан за влиянията във филма, Лантимос каза, че гледа много филми, и разбира се, кино традициите и поп културата преминават в работата му.  И добави: „Но моралът и философията на някои режисьори ми влияят повече, отколкото филмите им. И за да съм откровен, в подготовката на „The Lobster” това, което гледах непрекъснато,  беше британското риалити шоу „The Hotel”.

Леа Сейду и Джон С. Райли

Що се отнася до това дали ще прави отново филм в Гърция, Лантимос каза „Защо не? Аз не знаех и че този филм в края на краищата ще стане в Ирландия. Да правиш филм е нещо непредвидимо. Нямам конкретен план сега, но бих направил филм в Гърция отново, ако чувствам, че това е правилно, нищо не изключвам”.

Актьорите също говориха за филма. Джон С. Райли  каза: „Разбирам дали един сценарий ми харесва от това, колко бързо го чета. Вече бях фен на Георгиос, „The Lobster” го прочетох веднага, стори ми се много интуитивен и смешен, но и много честен, с усещане за абсурд – нещо, което ценя в киното".

Бен Уишоу
Съблазнителната Леа Сейду определи сценария като „уникален, оригинален, със специален кинематографичен език, една друга вселена”. „Харесва ми това, което казва за човешките връзки и за абсурдността на нашата вселена. Същевременно е романтичен и трогателен. Натурализмът му и начинът, по който използва актьорите, ми напомня за Бресон”, добави тя.

От своя страна, Ангелики Папулия каза, че „всеки път, когато чета нов филм на Георгиос, ме изненадва. Този беше много смешен и жив, и сладък, много ми хареса. Във всеки негов филм се опитвам да изтрия актьорската игра, опитвам се да присъствам и реагирам по прост и непосредствен начин, да не рационализирам героите, да оставя нещата отворени, за да са по-двусмислени”.

Ангелики Папулия

Категории: Кинофестивал в Кан Георгиос Лантимос The Lobster Колин Фарел Рейчъл Уайз. Леа Сейду
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus