Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

УЕФА вади ножицата...

17 Юни 2010 / 13:06:22  GRReporter
2119 прочитания

 

Край на нереално високите разходи във футбола реши да сложи УЕФА. Европейската футболна централа е твърдо убедена, че в момент на световна икономическа криза няма място за задлъжняване и нерационално използване на финансови средства.  УЕФА изготвя нови закони за спонсориране на футболните отбори. Двигателят на промените е т.нар. финансов Fair Play, който цели да осигури една по-здрава финансова система в европейския футбол.

 Най-важното изискване, което отборите ще трябва да спазват в бъдеще е това да има равновесие на ниво „приходи-разходи”. Периода за приспособяване към новата футболна действителност, който УЕФА дава е 3 години. Веднъж на 3 години ще се извършва и оценката на работата на клубовете. Максималната допустима загуба, която  централата налага не  може да възлиза на повече от 5 милиона евро. Така от  2014-15 година отборите, които имат отрицателен баланс ще загубят правото си да участват в европейските първенства.

Новите мерки УЕФА гласува единодушно.  По думите на Тодорос Тодоридис, заместник главен секретар на УЕФА за Гърция това е една различна действителност, която изразява нуждата всеки да харчи толкова колкото има. „Нелогично  високите разходи за трансфери и за заплати на играчи създадоха една задушаваща ситуация в европейския футбол и пред перспективата на крахът, който настъпва дойде време да се вземат мерки. Европейската федерация се опитва да ограничи хаотичните разлики, които се образуваха през изминалите години”.

В икономическия Fair Play не  влизат разходите по строежи на стадиони и други спортни бази. Целта е просто да се ограничат нереално високите разходи по трансфери и заплащания на футболисти. Инвеститорите ще имат право да подкрепят клубовете с общата сума 45 милиона евро за периодите 2013-14 и 2014-15, а за трите следващи сезона сумата ще се намали до 30 милиона евро общо.

 За да е сигурна за прилагането на мерките УЕФА организира група за икономически контрол на клубовете, начело на която застана бившият премиер на Белгия Жан-Люк Деан. 

Идеята на УЕФА е проста и релистична. По думите на Главния секретар Джани Инфантино става въпрос за „по-справедлив футбол”. „Трябва да се сложи край на днешната ситуация, в която постоянно падат пари от прозореца без всъщност да има покритие. Като резултат всичко се изхвърля (цена на трансферите, цена на договорите) и се съставят фиктивни стойности”

В дъното на тази цел, разбира се е надеждата, че промените ще накарат качествени инвеститори да вложат парите си. В сегашните условия на футболния пазар те се страхуват, че за да издържат на конкуренцията ще трябва да хвърлят парите си. „По този начин се създават много по-сигурни и прозрачни условия за инвестиране във футбола. С определен таван техните загуби”- коментира решението на УЕФА  Инфантино.

 

 

 

 

 

 

Категории: УЕФА футбол спорт криза финансиране нов план
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus