Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Главният секретариат по спорта промени плана за финансиране на спортните федерации през 2010г.

12 Февруари 2010 / 03:02:42  Емануела Карастоянова
890 прочитания

За ликвидирането на 32 работни групи и комисии на Генералния секретариат по спорта и нов план за 2010г. засягащ 7 спортни федерации информира на пресконференция Главният секретар по спорта Панос Бицакцис.

Промените, които Секретариатът въвежда засягат спортовете: бокс, бадминтон, ски, зимни кънки, тенис, хокей на трева и триатлон. Така боксът от спорт спадащ към група В, в която държавата се ангажира да поддържа финансово съществуващото му вече ниво, минава една категория назад – в група Г, в която основен поддържащ фактор за спорта е частната инициатива. Държавата може да подпомага финансово федерацията по бокс, но само ако това е по силите й, като евентуалната помощ  ще се отнася главно до осигуряване на сградата за  федерацията. Тенисът минава една категория напред (от група Г в група В) и от спорт в който федерацията трябва да разчита главно на частната инициатива, той минава под закрилата на държавата, която ще подкрепи съществуващото му вече ниво на развитие. В по-висока група спорт минават и ските. Федерацията по ски ще продължава да разчита на собствената си издръжка, но държавата се ангажира да оказва помощ доколкото това е по силите й. Зимните кънки от спорт признат за дейност с изключително частна инициатива, в която не се предвижда финансова помощ от страна на държавата, ( в редки случаи тя се ангажира да помогне единствено с осигуряване на сграда за федерацията), минава една категория по-нагоре (от група Е в група Д), в която макар, че държавата няма почти никакво финансово участие, тя все пак може да подпомага с определени действия. Към същата категория (към група Д от група Е) минават и спортовете: триатлон, хокей на трева и бадминтон.  

Както Бицакцис обясни по-голямото участие на държавата в подпомагането на хокея на трева, триатлона, бадмингтона и зимните кънки е по настояване на  Гръцкия олимпийски комитет, а причина за това е фактът, че конкретните спортове са олимпийски дисциплини. Бицакцис поясни обаче че „държавата не е задължена да финансира даден спорт само защото той е олимпийски”.

Във връзка с ликвидирането на 32 комисии и работни групи на Главния секретариат по спорта той каза, че от 2005г. до ден днешен те са стрували на държавата около 14 милиона евро…

В изказването си Бицакцис не пропусна да изрази огромното си неудовлетворение от настоящата ситуация на гръцките стадиони, които въпреки предприетите неотдавна мерки за спиране на агресията продължават да бъдат   място за хулигански прояви. Той заяви, че ще участва в събранието на Супер лигата на 18-ти февруари, а относно диалога, който Главният секретариат по спорта води с футбола каза:  „Всеки диалог има своето начало и своя край, той трябва да води до нещо”.  

 

 

Категории: Главeн секретариат по спорта спортни федерации Спорт Панос Бицакцис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus