Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

28-ят класически маратон в Атина стартира с рекорден брой участници

30 Октомври 2010 / 01:10:21  Емануела Карастоянова
2900 прочитания

С рекорден брой състезатели започна  28-ят класическият маратон на Атина. Точно в 09.00ч. 12 500 ентусиасти  стартираха в  юбилейното издание на маратона, което тази година отбелязва 2500-та годишнина от битката при Маратон. В чудесни климатични условия с много слънце и безветрено време тази година  трасето Маратон-стадион Панатинайкос в Атина ще  пробягат състезатели от  88 държави от всички географски широчини на планетата. Повече от половината маратонци са мъже.

Освен класическите спортни екипи, ентусиазирани от годишнината участници са  са подготвили специална изненада и са се преоблякли за древни гърци. Ентусиазмът е огромен и е изписан по лицата на маратонците, сред които има и много ветерани.

Класическият маратон в Атина не е най-големият на света, но е най-масовият. Целта на всеки един участник е да пробяга разстоянието от 42км, с други думи да финишира. Разстоянието , който участниците пробягват е символичен път-борба, в който те  преодоляват  физическата умора и доказват силната си воля и мотивация да стигнат до финала. За това  изпитание те се готвят цяла година. На всеки 5 км. от трасето те могат да използват лекарска помощ или да се подсилят с храна или вода.

 В дисциплините  5км и 10 км в Атина участват повече от 8000 маратонци, което прави общия брой на участниците рекордната цифра 21 500. Маратонците от Гърция са над 3000. След тях  на второ място се нарежда Америка с повече от 2250 участници. Следват Германия с 1778 и Англия със 716.  Бегачи ще има и от далечните  Макао, Чили, Перу, Шри Ланка, Никарагуа, Палау,  но и от Ирак. Кипър ще участва със 147 бегачи, а  Австралия и Нова Зеландия със 142 и 31 съответно.

Категории: маратон Атина 2500 годишнина битка Маратон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus