Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Журналистът, който реабилитира Златна зора

08 Април 2013 / 20:04:43  GRReporter
2134 прочитания

Снощното издание на предаването „Снайперист” по телевизия Скай предизвика стотици гневни коментари в социалните мрежи. Неговият водещ – известният в Гърция Георгиос Трангас прие в студиото четирима депутати на Златна зора, които не само не притисна с трудни въпроси, а остави свободни, за да представят действията на нейните членове и привърженици по особено позитивен начин.

„Трангас изпра Златна зора”, пишеха повечето потребители, които започнаха да търсят начини да реагират на тази телевизионна офанзива. Не закъсняха да се появят предложения като да се бойкотират компаниите, които се рекламират в предаването.

Самият Трангас не показа да се трогва особено от коментарите. Още по-малко би унил, след като според измерванията на рейтинга на телевизионните предавания неговото е било гледано от 25,3 на сто от зрителите.

Но кой всъщност е Георгиос Трангас, който вече 30 години се подвизава във всички видове медии. Интересно е как се е задържал за толкова дълго време: С плачове, псувни, крясъци, автосарказъм, обвинения насам и натам. И всичко това в ефир. Той просто е комерсиален. Във всяка своя поява по радиото или телевизията има своя аудитория. Независимо дали надделяват фанатичните фенове или фанатичните му противници, Георгиос Трангас се интересува от едно-единствено нещо: да се намира пред камерите и да получава заплащане за това.

Журналистът е нещо като прототип на лошия грък: Той крещи, прави груби шеги, „народен“ човек е, казва, че е десен и също е много богат, както сам признава. Неговото име, както и това на неговия син Янис фигурираха в списъка Лагард с имената на гърците с големи вложения в швейцарската банка HSBC. Трангас е абсолютният продукт на Гърция от последните 35 години - „революционно“ настроен с много пари.

В коментар за неговата персона гръцкият сайт iefimerida пише: „Предизвикателствата и фронтовете, които е отворил Георгиос Трангас през тези 30 години са толкова много, че животът му би могъл да стане книга, стига да се намери доброволец да я напише. Богатството, с което се е сдобил Гиоргос Трангас сочи към най-успешната тактика – и критика към системата, и пари в швейцарска банка“.

Преди двойните парламентарни избори миналата година той използва всички негативни прилагателни в гръцкия език срещу германския канцлер Ангела Меркел и представителите на надзорната тройка. В едно от интервютата си беше особено твърд срещу бившите премиери Георгиос Папандреу и Лукас Пападимос и едва след около час реши да поговори за себе си.

Той описа своя път, буйния си характер, детската наивност в началото, последвалите гонения и след това се разплака. Плака също за внука си, за неговото бъдеще и изрази надеждата си, че нещата в Гърция ще се подобрят. След това го отъждестви с целия гръцки народ.

Във всекидневното си предаване по радио Real fm Трангас често се „отпуска“ и използва особено цинични прилагателни. Кулминацията бе с един епитет, който използва за да опише Ангела Меркел, за което радиото получи глоба в размер на 25 000 евро от Националния съвет за радио и телевизия. Случката вероятно го е тргонала много, защото той отново се разплака.

В интервю за телевизия Антена той изрази съжалението си за глобата и със сълзи на очи се оплака за това. Че германците наричали гърците мързеливци. Според източници след това той подал оставката си в радиото, която обаче не била приета.

Трангас станал известен на широката публика от една случка в лондонската болница през 1988, където по онова време се лекуваше тогавашният премиер Андреас Папандреу. В репортажите си той представял здравното му състояние като много по-тежко от описаното в официалните болнични бюлетини и кореспондентите на другите медии. Освен това коментирал с ирония връзката на премиера с младата тогава стюардеса Димитра Лиани. Това разгневило много сътрудниците на премиера. Неговият секретар се нахвърлил срещу журналиста със шамари и ритници в болницата, а след това продължил да го гони и удря между градинките в двора.

След това Трангас започна активно да се появява в различни медии, учреди няколко свои вестника и според злите езици все още дължи големи суми от заплати на своите бнякогашни сътрудници. Наскоро той даде интервю за германския таблоид Билд, в което посочи, че няма проблем с германците, а с Ангела Меркел. „Тя се държи като втори Хитлер и има методиката на диктатор. Иска Гърция да се смали и Германия да се разрасне“, заявил той.

В реклама за последното си издание – списанието Crash Георгиос Трангас се бе облякъл в традиционната гръцка мъжка носия и бе вдигнал своята фустанела (бяла плисирана мъжка пола – б.а.), за да покаже на изобразената на отсрещния плакат Ангела Меркел своето мъжко достойнство. 63-годишният шоумен на гръцката телевизия е готов на всичко, само за да даде живот на издания с нисък тираж.

Никой не е застрахован от неговите нападки. В различни периоди той проведе яростни атаки срещу политици като Георгиос Папандреу, Теодорос Пангалос, Георгиос Папаконстантину. Пол Томсен и Филип Рьослер са скорошни негови „жертви“. В миналото Трангас не се поколеба да започне война срещу правителството на Костас Караманлис и най-вече срещу неговия говорител Теодорос Русопулос.

Категории: Медии Георгиос Трангас Златна зора Ангела Меркел
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus