Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Започнаха пробните игри Special Olympics Athens 2011

30 Май 2010 / 22:05:21  Емануела Карастоянова
3122 прочитания

„Искам да победя. Ако не успея обаче помогнете ми да опитам със смелост!”. Tова бяха думите  клетва на състезателите от  Special Olympics, които  прозвучаха на басейна ОАКА в Атина. 2010 състезатели от 22 страни се събраха в олимпийския център за да дадат начало на официалната церемония по откриването на  пробните Special Olympic Games Athens 2011. На тържественото откриване присъстваха състезатели от Австрия, Белгия, България, Германия, Америка, Испания, Казахстан, Канада, Китай, Корея, Кипър, Люксембург, Макао, Великобритания, Норвегия, Румъния, Словакия, Словения, Русия, Турция и Финландия. Пробните игри ще траят от 1.06  до 3.06. и от 14.05. до 17.10. В тези два периода ще бъдат тествани 16 спортни дисциплини. Ето някои от тях – плуване, лека атлетика, колоездене, баскетбол, хандбал, футбол 5х5, джудо, ветроходство, кану-каяк, боулинг, вдигане на тежести.

 Освен проверка на олимпийските бази пробните игри са повод за състезателите на Special Olympics да почувстват от близо спортната атмосфера,  в която ще се състезават по време на официалните игри през 2011 година.

В тържествена атмосфера беше запален и „Огъня на надеждата”. Той беше посрещнат от домакините с 50 запалени факли, които образуваха „Река от огън”. По традиция огънят ще пропътува през 5-те континента за да се върне в Атина и да бъде запален на стадион Калимармаро. Там той ще предаде посланието за началото на игрите.

В речта си, с която президентът на Special Olympic за Гърция Яна Деспотопулу се обърна към състезателите и към гостите на олимпийския комплекс подчерта: „Да помним колко е важно на всеки да се даде шанс.” В този дух поздравиха спортистите и събралата се публика кметът на Атина Никита Какламанис и вице президентът на Special Olympics International, Peter Wheeler.

На церемонията присъстваше и композиторът на химна на Special Olympics Стефанос Корколис. В акомпанимент на пиано той представи официално химна и разчувства гостите на пробните игри.  Изненадата на вечерта обаче  беше състезанието по плуване, което организаторите бяха подготвили. 6 гръцки отбора се състезаваха в 4х50м. свободен стил. Бяха раздадени дори и медали.

 Special Olympics е най-голямото спортно събитие за хора с умствени увреждания.  Special Olympics Аthens 2011 се организират в чест на тяхната починала създателка Юнис Кенеди Шрайвър, сестра на президента Джон Кенеди. Роднините на Шрайвър ще присъстват на игрите в гръцката столица, за да почетат паметта й. Special Olympics Athens 2011 ще се проведат от 25-ти юни до 4-ти юли 2011 година.

Категории: Special Olympics
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus