Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Започна 31-ят класически маратон на Атина

10 Ноември 2013 / 11:11:02  GRReporter
1626 прочитания

С участието на атлети от целия свят се провежда в момента 31-международен класически маратон  в Атина. Успоредно с него се провежда и състезание на разстояние 10 км, а вече приключи бягането на 5 км. Началото беше дадено в 9:00 в Маратон. Общо 233 мъже и жени ще си оспорват титлата на най-добрия маратонец в присъствието на много знаменитости.

От 6 сутринта са в сила ограничения в трафика, а маршрутите на градския транспорт са променени. Маршрутът на маратона е бул. Маратонос-ул. Маратонодромон-могилата в Маратон-ул. Маратонодромон- бул. Маратонос- бул. Месогион- ул. Михалакопулу- ул. Фидипиду-бул. Василис Софияс- ул. Ироду Атику- стадион Панатинайкон. Очаква се  състезанието да приключи около 17:30.

Бегачите, които участваха в състезанието на 5 км. бяха около 8000, а още толкова участват в бягането на 10 км. Победител на 5 км. е Костас Накопулос- шампион на Гърция на дистанцията 800 м. След финала той заяви,ч е победата много го е зарадвала, но тазгодишният маршрут му се е сторил по-лесен. Накопулос беше победител и в миналогодишното състезание.

При жените победителка на 5 км стана Катерина Меруси.  Световната шампионка в маратона за 2011 и 2013 Една Киплагат от Кения, която участва на кратката дистанция, заяви, че е много щастлива от участието си на най-известния маратон в света тази година.

Класическият маратон
 Началото на маратона беше дадено в 9:00. Първите 4 км от маршрута са леко надолнище. Атлетите ще тичат по бул. Маратонос, след четвъртия километър ще влязат отляво на ул. Маратономахон в района на Могилата за следващите 2,2 км. Маршрутът се движи почти в кръг около Паметника на загиналите (Могилата)  в битката при Маратон.

От 6-я до 10-я километър (Неа Макри) маршрутът е равен. От 11-я до 17-я км има леки изкачвания. Следва внезапно надолнище до кръстовището на Рафина. След това маршрутът е по надолнище до Пикерми. След това има участъци с по-голямо или по-малко изкачване до 25-я км.  Преминаването през Палини (27-28 км) също е изкачване. От района на Геракас започва последният и най-труден етап на маршрута- неравният район Ставру (30-31 км). Това продължително интензивно изкачване е последвано то внезапно слизане надолу, което стига до площад Агия Параскеви.

След това маратонците ще продължат по бул. Месогиу, преминавайки през Халандри и Холаргос, където се сменят равни участъци и надолнища до края. Най-характерното слизане надолу е онова, което започва от Министерството на отбрана и свършва при Катехаки (37,5 км), където бегачите преминават под моста. Веднага след болницата Ерикос Динан атлетите продължават вляво по бул. Михалакопулу до светофара на кръстовището на Михалокопулу и Фидипиду. Следвайки ул. Фидипиду, достигат до 39 км . на ъгъла на бул. Василис Софияс.

След това бегачите преминават последователно край Американското посолство, Музикалната палата и Парка на свободата (40 км), където се намира последната спирка за подкрепяне с вода. При хотел Хилтън се отправят надясно към площад Синтагма по бул. Василисис Софияс и минават пред болница Евангелизмос и Военния музей. В последния участък на маршрута бегачите завиват наляво по ул. Ироду Атику  (41,2 км), преминавайки край Президентството и Националния парк. При статуята на Дискохвъргача атлетите достигат стадиона Панатинайкон. След навлизането в стадиона пробягват последните 170 метра от маршрута.

Бягането на 10 километра

То се провежда успоредно с маратонското бягане и започва и свършва на стадиона Панатинайкон. Провежда се от 1998, а сегашният маршрут е установен през 2004. Състезанието е оценено с Grade A на международната лекоатлетическа федерация IAAF.

Победителите

Тазгодишният победител в Атинският маратон е кениецът Хилари Кипкогей. Той завърши с време 2:13:59 и беше посрещнат от аплодисментите на зрителите на стадион Панатинайкон. Втори и трети се класираха сънародниците му Кимели Никсон и Дейвид Рутох. Първият грък, който завърши състезанието е Христофорос Мерусис с време 2:23:59.

При жените първа завърши кенийката Нанси Ротич с време 2:41.40. На второ място се класира украинката Свитлана Станко, а на трето- Магда Газеа от Гърция с време 2:46:03.

Категории: международен класически маратон Атина победители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus