Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Възстановката на първите съвременни Олимпийски игри в Атина

12 Април 2011 / 15:04:09  GRReporter
4305 прочитания

На стадиона Калимармаро в Атина направиха възстановката на първите съвременни Олимпийски игри проведени преди 115 години. В игрите преди да се проведе театралното представление участваха деца от началните училища от цяла Гърция. Олимпийските шампиони лекоатлетката Пиги Деветзи, гимнастикът Димостенис Табакис, борците Фани Псата и Василис Коларос също присъстваха на събитието.

Опитите да се възстановяват Олимпийските игри започват още преди четири века в Англия и Франция, но не успяват да придобият международен отзвук и участие. След като археолозите откриват през 19 век древния град Олимпия, интересът към игрите нараства и през 1894 година по време на конгрес в Парижката Сорбона, барон Пиер де Кубертен представя своите идеи, които накратко и опростено гласят, че чрез възстановяването на Олимпийските игри може да се даде пример как да се подобри физическото състояние на хората, а чрез физическото възпитание да се обединят нациите, вместо да се правят войни. И така през 1896 година страната, където са се родили в древността Олимпийските игри става домакин на първите съвременни международни Олимпийски игри. Въпреки че броят на участващите спортисти не ндишава 250 души, това е най-голямото спортно събитие, което се е случвало.

Едва в пет спорта са се състезавали атлетите на първите Олимпийски игри през 1896 година: лека атлетика, колоездене, фехтовка, гимнастика и плуване. Интересен факт е, че сред олимпийските спортовете на първата Олимпиада е било и гребането, но заради лошото време не са се провели състезанията.

До 1992 година са съществували и показни състезания, които не са били в официалната програма, а целта им е била да бъдат представени спортовете на широката публика като бейзбол и кърлинг, които се играят само в някои държави. През последната година от Международния Олимпийски комитет в спортовете на Олимпиадата допълниха сноуборд и плажен волейбол, за да бъдат привлечени още зрители.

От провеждането на първите Олимпийски игри досега са били организирани общо 29 Олимпиади, като миналата година за първи път в Сингпур е организирана и Олимпиада за деца между 14 и 18 годишна възраст.

По време на събитието бяха раздадени награди на децата за уастието им в състезанието Kids Athletics. „Програмата Kids Athletics се организира от Олимпийската Комисия в сътрудничество с Министерство на образованието. Участват деца от началните училища от цялата страна, които идват на стадиона Калимармаро, научават историята му и се запознават с гръцката култура. После влизат в стадиона и под формата на игра в група се учат на спортовете от леката атлетика. Това се прави всекидневно по време на учебната година и тази година през последната седмица на май ще се проведе пилотен проект за първи път в древна Олимпия” разказа координаторката на програмата Kids Athletics Дениз Панагопулу.

Впоследствие децата се качиха на скамейките на стадиона и се появиха актьори облечени като спортисти и момичета облечени като жреци. След приключването на театралната възстановка по време на която разказаха и вълнуващата история на първия маратонец Спирос Люис, децата се състезаваха по бягане на стадиона и след това рисуваха на тема: „Първи съвременни Олимпийски игри... Атина – 6-15 април 1896 година”.

“Това е един празник, който се организира от Националната Олимпийска комисия на Гърция, на който се прави възстановка на провеждането на първите съвременни Олимпийски игри. Тази седмица е годишнина и чрез различни организирани събития се опитваме да запознаем и да доближим децата до спорта, до Олимпийските ценности и Олимпийското образование. Гръцката младеж има нужда от това и ние като академия се опитваме да постигнем тези цели. Децата ще участват в днешния празник, първо ще гледат представление с танци и музика за първите Олимпийски игри, а после ще рисуват. Гости на тържеството са олимпийските шампиони на Гърция и се надяваме този празник да се установи в страната ни като празник на Олимпийското образование” заяви за grreporter.info председателят на Националната Олимпийска Академия Изидорос Кувелос.

 

 

Към GRR Hot 15
grr hot 15
Категории: АктуалноОбщество Олимпийски игри възстановка зимна Олимпиада лятна Олимпиада шампиони маратон състезание деца
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus