Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всеобщ BLACKOUT в цяла Гърция

11 Март 2010 / 01:03:36  GRReporter
2091 прочитания

За пореден път двата най-големи синдиката в Гърция организират общонародна 24-часова работна стачка. Служителите в държавните институции, транспортните средства, медиите, болниците, училищата, съдилищата, митниците и летищата няма да работят в знак на протест срещу икономическата политика на социалистическото правителство на ПАСОК. В единайсет часа сутринта Общата конфедерация на работниците и Съюзът на държавните служители призовават всички граждани да се присъединят към протестните действия, обединени под лозунга „Няма ние да плащаме кризата”.

„Проблемите предизвикани от икономическата криза са сродни във всички Европейски държави. Това означава, че трябва да се прибегне до общи организирани стачни действия в цяла Европа. Мерките за справяне с кризата, които днес се налагат на Гърция са една рецептата за въвеждане на промени в социално-осигурителните и работните права на гражданите,” казва представителя на  синдиката на държавните служители Спирос Папаспирос. Сборният пункт на поддръжниците на двата синдиката е в началото на булевард Александрас в центъра на столицата. Също в единайсет сутринта, но на площад Омония синдикалната група към гръцката комунистическа партия ПАМЕ организира отделен протест също насочен срещу икономическата реформа на министър-председателя Георгиос Папандреу. За шест часа вечерта пък е предвиден трети протест, който ще се проведе пред сградата на  Съюза на полицейските служители.

Поради 24-часовата работна стачка в Атина няма да се движат градските автобуси, тролеите и метрото, както и междуселищните влакове. Изключение ще има само за градския влак, който се движи по линията Пирея-Кисфися и ще работи от десет часа сутринта до четири часа следобед. От Гръцката корабоплавателна федерация съобщиха, че също ще се присъединят към стачните действия като пристанищата в Гърция ще останат затворени.  

Категории: ИкономикаСтачкаПротести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus