Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всеки сериозен изследовател е наясно с произхода на Кирил и Методий

16 Декември 2013 / 09:12:52  GRReporter
7135 прочитания

Полина Спартянова
    Доцент д-р Вася Велинова е директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев” към Софийския университет „Св. Климент Охридски” и преподава старобългарска литература. Автор е на 4 монографии – последната е посветена на превода на Световната хроника на Константин Манасий на български език и на 3 описа на славянски ръкописи (в съавторство с професор Аксиния Джурова и професор Боряна Христова). В момента работи над научен  проект, свързан с превода на Историческата палея. С нея разговаряхме за годишнината от създаването на славянската писменост и за Великоморавската мисия на Кирил и Методий.
    Тази година Великоморавската мисия на Кирил и Методий чества своята 1150 годишнина, как я отбеляза Центърът за славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев” към Софийския университет „Св. Климент Охридски”?
    Центърът за славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев” подготви фотоизложба, озаглавенa „Светлината на буквите”. Тя представя ролята на Първото българско царство за спасяването на славянската азбука след прогонването на Кирило-Методиевите ученици от Великоморавия  и предлага на вниманието на любителите на културната история образци от най-ценните и богато украсени български средновековни ръкописи от периода Х-ХVІІІ век. Изложбата беше подготвена съвместно с Държавния културен институт към Министерство на външните работи и беше представена във всички европейски столици и редица университетски центрове. На 28 ноември беше открита в Солун,  родния град на св.св. Кирил и Методий, в Музея за византийско изкуство и беше посрещната с интерес от културната общественост там. Освен това учените от Център „Иван Дуйчев” участваха в редица международни симпозиуми, посветени на юбилея в България и в чужбина.
    

Категории: Кирил и Методий солунските братя славянските апостоли Великоморавска мисия Ваня Велинова Център за Византийски проучвания глаголица кирилица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus