Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Война между правителството и синдикалистите за медийната стачка

19 Февруари 2013 / 18:02:55  Анастасия Балездрова
1246 прочитания

 

Медийно затъмнение настъпи в Гърция в деня на официалното посещение на френския президент Франсоа Оланд в Атина. В 06:00 новините по радиостанциите замлъкнаха, а телевизиите показват сериали и стари предавания в изпълнение на решението на Журналистическия съюз в Атина за провеждането на 24-часова стачка.

Въпреки пламенните призиви на синдикалистите за масово участие в протестното шествие, пред сградата на съюза на улица Акадимиас и на няколкостотин метра от парламента се събраха не повече от 150 души – журналисти и техници. Повече от час след уреченото време ръководството на съюза слезе сред участниците в протеста, за да им представи мотивите за стачката. Те бяха от чисто професионалните: да се подпише нов колективен трудов договор, да се анулират всички уволнения във всички медии, да се възстановят старите пенсии до “премахването на неприемливата практика на правителството да налага гражданска мобилизация на стачниците и преустановяването на гоненията срещу синдикалисти”.

След края на речта на председателя Димитрис Тримис и още няколко представители на синдикатите на други заети в медийния сектор шествието пое към министерството на заетостта. Синдикалистите се хванаха ръка за ръка, за да сформират човешка верига и викаха лозунгите, които звучат на всеки протест от левите и крайнолевите протестиращи, като например: “Терор е да не можеш да си намериш работа, никакъв мир с шефовете”.

Шествието не премина през парламента, заради визитата на френския президент, а по пълната със скъпи бутици улица Вукурестиу. Минути по-късно протестиращите вече бяха пред ведомството, където започнаха да преговарят с полицаите на входа колко души ще могат да влязат, за да се срещнат с министъра или негов представител.

Днешната стачка бе замислена като кулминация на продължаващите почти две седмици ротационни стачки в общинските и държавните медии. Журналистическите съюзи и обединяващата ги Общогръцка федерация на журналистическите съюзи си играеха на котка ни мишка с ръководствата на медиите и най-вече с това на държавната телевизия ЕРТ. Веднага след като съдът обявяваше стачката на едната синдикална организация за незаконна, другата незабавно обявяваше нова.

По думите на синдикалния лидер Димитрис Тримис вчера ръководството на ЕРТ се обърнало към Журналистическия съюз и Общогръцката федерация на журналистическите съюзи с искане да направят изключение и да отменят стачката в държавната телевизия заради посещението на Франсоа Оланд. “В същото време обаче правителственият говорител Симос Кедикоглу предизвика ръководството на ЕРТ да се обърне към съда. До този момент ние бяхме готови да обсъдим вероятността да позволим на ЕРТ да работи нормално, за да отрази посещението. От действията на правителството обаче стана ясно, че единствената им цел е да преустановят стачката, затова и не се съгласихме да дадем разрешение”.

“Хватката” между синдикалистите и ръководството на ЕРТ завърши в ранния следобед в полза на вторите. “Безпрецедентната намеса на правителството, която намери израз чрез съдебните искове срещу Журналистическия съюз и Общогръцката федерация на журналистическите съюзи за стачката на работещите в медиите, както и неприемливите и несправедливи изявления на правителствения говорител Симос Кедикоглу доведоха до съдебно решение, според което обявената от федерацията за днес стачка в ЕРТ е незаконна. След това решение управителният съвет отмени стачните действия за днес”, се посочва в съобщение на федерацията. Стачката в останалите медии продължава до утре сутринта.

В “неприемливите”, както се описват изявления правителственият говорител Симос Кедикоглу обвини синдикалното ръководство на журналистите за “обслужване на партийни интереси и план на СИРИЗА да предизвика новинарски блакаут по време на посещението на френския президент Франсоа Оланд. По този начин не само доказаха, че не се интересуват от истинските проблеми на журналистите, но и че не се колебаят да почернят международния имидж на страната в името на партийни интереси”.

Информационното затъмнение предизвика стотици реакции в социалните медии. “Журналистическият съюз обяви стачка във вторник, когато в Атина пристига Франсоа Оланд в знак на протест срещу отказа му да се срещне с Алексис Ципрас”, пише потребител в Twitter. В програмата на френския президент отсъстваше среща с лидера на опозицията. Франсоа Оланд бе отказал да се срещне с Алексис Ципрас и по време на посещението му в Париж в дните между първия и втория тур на парламентарните избори в Гърция през юни 2012.

Въпреки стачката електронните медии, които не са официално признати като такива от синдикалните организации информираха читателите си както за посещението на френския президент, така и за всички останали събития. Междувременно Общогръцката федерация на журналистическите съюзи обяви нова стачка в ЕРТ за утре, когато ще се състои общонационална стачка с подкрепата на основните синдикати ГСЕЕ и АДЕДИ.

Категории: Медии стачка посещение на Франсоа Оланд съд ЕРТ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus