Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ваканция на яхта

18 Юли 2012 / 16:07:41  Анастасия Балездрова
6241 прочитания

С криза или не вече се намираме в разгара на лятото. А лято означава ваканция и море, дори в ограничени количества. Гърция се слави с лазурните води на Егейско море и стотиците острови, които крият красиви места.

Помните ли мюзикъла „Мама миа”, който предизвика световен фурор преди няколко години? А как би ви се сторила идеята да се озовете на някои от местата, където Мерил Стрийп и останалите звезди създадоха една от най-летните ленти в историята на киното?

Как? Отговорът е – с ветроходна яхта. GRReporter се свърза с инструктора и собственик на школа по ветроходство Георгиос Якулакис от Солун, който разказа за читателите как могат да достигнат до приказно красиви и усамотени плажове на доста умерени цени.

Г-н Якулакис, разкажете ни за вашата работа.

Ние даваме под наем яхти и имаме школа за ветроходство. Посещават я хора от всяка възраст, мъже и жени. След като завършат обучението сами или с приятелите си наемат яхта, на която прекарват ваканцията си и посещават красивите кътчета по гръцкото крайбрежие.

Други пък просто наемат яхта с капитан, който я управлява, докато те просто почиват и се наслаждават на разходката.

Кога и как се провежда обучението? Провеждате ли курсове и през зимата?

Обучението се провежда през цялата година. През трите летни месеци имаме интензивни седмични курсове. През останалата част от годината желаещите могат да изберат между четири варианта: Имаме група в събота, група в неделя, както и две през седмичните дни. Групите, които се обучават в събота и неделя провеждат 8-часови уроци. Практиката е с продължителност от 6 часа, а през останалите два учат теория. Седмичните уроци са с продължителност от 3 часа за два дни плюс теорията. На края всички групи провеждат двудневно пътуване, по време на което управляват ветроходната яхта през деня и през нощта. Това се отнася за двумесечното обучение.

В интензивните летни курсове се качваме на яхтата за една седмица и започваме едноседмично пътуване. Правим една спирка на полуостров Халкидики, минаваме през малкия остров Кира Панагя, след това отиваме на остров Алонисос, от там на остров Скопелос, после правим обиколката на остров Скиатос и след това се качваме обратно към Солун от страната на планината Пилио, където правим две спирки на много живописни места.

От опита си бих казал, че уменията, които се придобиват в рамките на това едноседмично пътуване са много повече, просто защото обучението е непрекъснато. Учениците се намират непрекъснато на яхатата и така не могат да забравят нещата, които учат, както става в интервалите между уроците по време на двумесечното обучение.

Какви са цените на курсовете?

Двумесечните са на цена 495 евро, като цената се плаща на три вноски. Седмичният интензивен летен курс струва 590 евро и в тази цена са включени всички разходи, освен храната.

Какъв е профилът на повечето от вашите клиенти?

Бих казал, че повечето са на възраст между 35 – 45 години. Това са хората, които имат работа и могат да си позволят уроците и наема на яхата. Разбира се, има и по-големи и по-малки. На тях им е по-лесно, защото разходите се плащат от техните родители.

Има ли чужденци сред тях?

През последните години имаме доста чужденци, без да мога да кажа дали са научили за нас от интернет или хората са се информирали един от друг. Напоследък имаме и много клиенти от България. През последната година имахме шестима ученици от там. Единият от тях проследи двумесечното обучение. Идваше всяка събота, провеждаше урока и се връщаше обратно на същия ден или в неделя. Останалите проведоха интензивната седмична програма.

Колко е засегнат вашият бизнес от кризата?

Не е засегнат изобщо. И тази, и миналата година нещата за нас са добри. През 2011 имахме повишение от 20 на сто, а тази година – 7 на сто.

На какво се дължи това според Вас?

На факта, че почивката на ветроходна яхта е евтина и хората търсят икономични решения. Наемът й заедно с капитана е 300 евро на ден. От там нататък е въпрос на това колко души ще си поделят тази сума. Ако желаещите са 10 души, на всеки от тях се полагат по 30 евро дневно. Ако те са обучени и са взели диплом, могат да управляват яхтата сами. Тогава разходите за капитан отпадат и така дневните разходи спадат със 100 евро и всеки плаща по 20 евро. Къде биха могли да отидат на почивка срещу 20 евро на ден, в които са включени и превозното средство и нощувките?

Смятате ли, че бизнесът ви има бъдеще при настоящите икономически условия?

Категории: Спорт ваканция пътешествия острови ветроходна яхта обучение школа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus