Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В Кипър паниката е повече от реалните проблеми

28 Март 2013 / 15:03:54  Виктория Миндова
2557 прочитания

Кипър остана дванадесет дни без банки - ситуация, която често в Гърция се оприличава с военно положение или с природно бедствие. Оказа се, че не е нито едно от двете. GRReporter потърси хора от реалния бизнес, които представляват активната част от обществото както в Гърция, така и в Кипър, за да ни предадат своята гледна точка за развитията.

“Кипър безспорно преживя шок, но най-големият враг на страната бяха слуховете и несигурността. Иначе кредитните карти работиха, банкоматите също даваха пари. Имаше таван на тегленията, който се определяше от различните банки, но все пак парите не бяха спрени. За седмица работихме с ограничена ликвидност, но всичко това сега е зад нас”, заяви в разговор Николас Хитас, който е кипърец от Никозия и е директор на Средиземноморския център по публична реч и комуникации.

В първия ден след успокояването на банковата криза, клоновете на финансовите институции работят нормално. Опашките са дълги и достигането до гишето отнема доста време, но не съществува паника. През нощта в Кипър пристигнаха направо от Франкфурт, където се намира Европейската централна банка пет контейнера, които съдържаха общо пет милиарда евро, за да могат местните банки да отговорят на първата ударна вълна на паричните тегления. “През цялата нощ патрулираше полиция и обикаляха хеликоптери с прожектори, за да предпазят банките от евентуални нападения”.

Кипърецът поясни, че сега повече от всякога е наложително банките да са заредени с пари в брой. “Хората, които са се уплашили или имат нужда от неотложни плащания, ще се стекат към банките, за да изтеглят спестяванията си. Все още очакваме да видим колко голямо ще е търсенето”. Самият Хитас заяви, че не смята да тегли спестяванията си от местната банка. “Всички, които имат депозити под 100 хиляди евро, няма за какво да се притесняват. Тези, които имат депозити над 100 хиляди евро не могат да ги изтеглят и да ги прехвърлят в чужда банка засега важат някои ограничения”.

На лично ниво хората са загрижени какви промени ще настъпят в живота им. “Служителите в банките се страхуват, че ще изгубят работата си”. Въпреки че програмата за оздравяване на финансовия сектор вече е в действие, чувството на несигурност все още не е напълно изчезнало.

Предприемачът подчерта, че въпреки трудната ситуация, кипърците не прибегнаха до масови протести срещу идващите промени, както сме свикнали да виждаме в репортажите от атинските улици. “Масовите протести не са традиция на острова, както е в Гърция. Хората в момента се интересуват много повече какво ще се случи в бъдеще, отколкото да протестират днес”, казва Хитас. Темите свързани с развитието на петролните залежи, привличането на нови инвестиции и възстановяването на икономиката са на преден план. “Очаквам, че до една седмица ситуацията в страната ще се нормализира”, предвижда Хитас.

След отварянето на финансовите институции, опашките пред представителствата на кипърските банки в Гърция бяха огромни. “Чаках час и половина, за да мога да изтегля 600 евро, за да се разплатя с клиенти”, заяви пред GRReporter млад предприемач от Гърция. Преди 10 години  заедно с негов приятел са създали фирмата, чиято основна дейност е внос-износ. След години развитие сега дават работа на шест служители, с които заедно движат бизнеса.

“Никога не сме очаквали нещата толкова да се влошат”. Предприемачът заяви, че оперативните разходи на компанията са намалени с 20% в сравнение с добрите години. По време на разискванията за вида на помощната програма бе наложен запор и върху електронните разплащания. “Добре, че кризата бе превъзмогната преди края на месеца. Тогава се изплащат заплатите на персонала. Нямаме свободни средства, с които да платим месечните възнаграждения на хората си и те също щяха да останат без цент.”

Хората на малкия бизнес не са били предупредени от банковите си сътрудници, че има вероятност кипърските клонове в Гърция ще бъдат затовοрени. Дори и управителите на клоновете не са знаели, че на 19 март банките няма да отворят.

“Хванахме последния срок за внасянето на ДДС. Беше чист късмет, че успяхме да уловим крайния срок. Ако банките бяха останали затворени още няколко дни, най-вероятно данъчните щяха да наложат глоба за неспазване на срока за внасяне на данъка".

Един от най-големите проблеми остава разплащането с чуждестранните партньори. При тях няма как да се обясни неплатежоспособността в указания период. “Затруднения имахме и да се разплатим с местни доставчици и клиенти. Те проявиха разбиране и изчакаха докато банката отново отвори”.

Младият предприемач не е съгласен с твърдението, че заплатите в страната трябва да се намалят допълнително. “Хората вече са загубили голям процент от покупателната си способност. Ако заплатите бъдат съкратени, всички ще фалират окончателно”. Гърция се движи на ръба на платежоспособността в микроикономиката си. Ако нямаш задължения към държавата, то имаш затруднения при плащанията към банките или частни сътрудници.

Поемането на кипърските клонове от Пиреос създаде известно облекчение в дейността на бизнесмените. Въпреки това те продължават да се притесняват, че рано или късно ще има втора вълна на банковата криза, която ще удари Гърция този път. Уверенията на официалните власти в Гърция вече имат малка тежест. Обещанията, че нещата вървят към по-добре са чувани много често в последните три години, в които гръцката икономика вместо да се подобри, загуби 20% от БВП. 

“Ние не планираме засега да преместим оперативните си сметки в друга банка, но очаквам, че ще има сериозно оттегляне на капитали в следващите седмици от бившите клонове на кипърските банки”, предвижда младият предприемач. Той вижда безизходица в създалата се ситуация.

Категории: ИкономикаПазари Кипър спасителна програма Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus