Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Устните уговорки с работниците със силата на трудов договор

09 Ноември 2007 / 08:11:13  GRReporter
1455 прочитания

            Върховният съд на Гърция прие безпрецендентно решение, с което на практика узакони всички незаконно работещи чужденци в страната, но само в секторите на животновъдството и земеделието. Решението засяга стотици хиляди чужденци, предимно от България и Албания, които работят при много лоши условия в гръцкото селско стопанство. Върховният съд на Гърция се ангажира с това решение след като бе сезиран от албанци, които работят в парници в села около столицата Атина. Българските работници са съсредоточени във ферми в Северна Гърция, около Козани и Ксанти.

            Според приетия в четвътрък късно вечерта текст работещите в животновъдството и земеделието попадат под закрилата на колективния трудов договор между работници и работодатели в гръцкото земеделие. Това се отнася за всички работещи, независимо дали са гърци или чужденци и дали имат разрешения за работа и престой в страната или пребивават в нея незаконно. Колективният трудов договор важи и в случаите, когато работниците са наето с устна уговорка.

            Решението на Върховният съд означава, че всички нелегални работници имат право да получат минималната работна заплата за страната и имат право да се трудят по 40 часа на седмица. За всеки час извънреден труд, както и за работа в неделя или на национални празници те трябва да получават 75 на сто надбавка върху надницата.

            Въпреки че от 1 януари 2007 година България стана член на Европейския съюз, нейните граждани нямат право да работят и живеят в Гърция без съответните разрешителни. Решението на Върховния съд ще повлияе положително върху трудовото възнаграждение на хиляди българи, които се занимават с ниско квалифициран труд в селското стопанство.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus