Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Успешен край на мисията на гръцките параолимпийци във Ванкувър

18 Март 2010 / 16:03:26  GRReporter
2034 прочитания

На 16-то място в гигантския параолимпийски слалом за състезатели в изправена позиция се класира гръцката участничка в Зимните параолимпийски игри във Ванкувър Виви Христодулопулу.  Параолимпийската състезателка  взе участие в ски алпийската дисциплина, като стигна до финала и на двата манша и отбеляза общо време 4:52.54 (2:32.76 в първия манш и 2:19.78 във втория).  Участието на Христодулопулу в игрите във Ванкувър е първото й участие в Зимните олимпийски игри. За гъркинята, която е една от най-възрастните участнички бяха важни не резултатите, а възможността да се състезава. Самата тя коментира участието си в игрите по следния начин: „Стигнах до финала. Това исках и това постигнах. Чудесно е да се състезаваш по време на Параолимпийските игри. Иска се много смелост и решителност за да стигнеш до финала на едно такова състезание”.

Янис Папавасилиу, който е вторият гръцки участник в параолимпийските зимни игри  във Ванкувър се състезава в същата ски-алпийска дисциплина за мъже.  Папавасилиу зае 40-то място с общо време 4:10.19 (2:03.38 в първия манш  и 2:06.81 във втория). С това параолимпиецът отбеляза един задоволителен резултат, като се има предвид, че се занимава с конкретната ски дисциплина едва от година и половина.  Най-важната задача, която  младият състезател си беше поставил по време на участието  в гигантския слалом беше стигането до финала и на двата манша. „Доволен съм. По време на спусканията бях сдържан и карах сдържано за да мога да завърша маншовете си. Това е една много добра позиция за мене за да мога да тренирам още по-добре и да се състезавам на още по-високо ниво в бъдеще”- сподели Папавасилиу.

 Българската делегация, която се състои от трима състезатели ще отбележи своето първо участие в игрите днес (18-ти март). Йоана Ерменкова стартира в ски бягането на 5 км класически стил за хора с нарушено зрение, а Александър Стоянов и Ивайло Вътов на 10 км в същата група увреждания при  мъжете. Второто си участие българските параолимпийци ще отбележат на  21-и март, когато е и последният ден от игрите.

В Х-те Зимни параолимпийски игри, в които не са важни най-високите постижения, а волята за победа, силата на духа и упоритостта, тази година взимат участие повече от 600 параолимпийци от 44 страни. Първо място по най-голям брой състезатели заема канадският параолимпийски тим  с  57 параолимпийци, а второ отборът на САЩ с 50 параолимпийци. Най-малък брой участници отбелязаха тази година отборите на Сърбия, Босна и Херцеговина и Белгия - с по един състезател.

 

 

Снимка: Гръцки Параолимпийски Комитет

Категории: Виви Христодулопулу Янис Папавасилиу зимни параолимпийски игриСпорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus