Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ubuntu Edge или Острието на иновациите

26 Юли 2013 / 16:07:48  Иван Петков
3316 прочитания

Предистория.

През 2007 година, американският технологичен гигант Apple направи революция в мобилните технологии, която в някаква степен беше продължена през 2010 с появата на таблета iPad. Макар че в последните 3 години конкуренцията в сектора на мобилните устройства, смартфоните и таблетите се засили неимоверно много и вече се говори за засищане на пазара, липсваше нещо, което можеше да даде тласък на индустрията. Това са иновациите. Тази липса се усети в най-голяма степен при Apple. Samsung, другата компания с голям пазарен дял и чудовищен бюджет за изследване и развитие на нови технологии, също забави темпото. Ако трябва да сме честни, те представиха някои полезни и интересни неща, които само допреди 4-5 години щяхме да смятаме за революция. Но при този темп на развитие, те се оказаха недостатъчни и се приеха като еволюция. Корейците, малко или много, влязоха в познатия от Apple ритъм, в който всяко ново устройство предлага толкова, колкото да успее да убеди повечето потребители, че си заслужава да си го купят. Маркетингът на цифрите победи жаждата за иновации. Компаниите станаха по-пресметливи, интересите на инвеститорите изместиха откривателския дух. Това като да е закономерна опасност, която грози всяка успяла компания.

Покойният Стив Джобс беше включил следното пожелание в своето емблематично слово пред випускниците на Станфордския университет, с което да предпази иноваторите и компаниите от собственият им успех: „Останете гладни. Останете безразсъдни”. Големите печалби водят до друг специфичен и усилващ се апетит, чието следствие е „затлъстяване”, което пречи на иновациите.Една друга закономерност показва, че компаниите които се борят да се утвърдят, са именно тези, които са готови да рискуват и да залагат на иновации.

Canonical, която стои зад най-популярната Linux дистрибуция – Ubuntu - не e нито млада компания, нито е толкова малка. Но тя има дълъг опит в борбата за оцеляване в конкуренцията на утвърдени технологични гиганти. Ubuntu, като операционна система, има своите верни фенове, но тя трябва да се бори с имена и компании като Microsoft и техния Windows, както и Apple и тяхната MacOS. На практика GNU/Linux е инсталиран на малко над 1% от всички компютри, като Ubuntu е само една от дистрибуциите, които формират този пазарен дял.

След години на пренебрегване и липса на поддръжка на Linux от страна на хардуерните производители, появата на  таблетите и смартфоните е възможност, която Canonical би трябвало да сграбчат. Още повече, че популярните до съвсем скоро нетбуци са горчив опит, от който може да извлекат много поуки. При появата на нетбуците именно Linux дистрибуциите бяха предпочетени за операционни системи, но те се оказаха с твърде много проблеми и прекалено трудни за обикновените потребители. Linux още не беше готов. Google показаха чрез Android, че е възможно да се ползва Linux-базирана операционна система от обикновените потребители. Нещо повече, в момента Андроид е най-популярната и използвана мобилна операционна система.

Преди три години, Марк Шътълуорт (Mark Shuttleworth), основателят на Canonical и Ubuntu, направи радикален завой с въвеждането на Unity, нова работна среда за Ununtu. Заради този си ход той беше много силно критикуван. Марк Шътълуорт отговори на обвиненията на потребители и разработчици, че макар Ubuntu да е с отворен код и да защитава принципите на софтуера с отворен код, то Ubuntu и Canonical не са демокрация. След това изказване с не малка доза ирония Марк Шътълуорт беше сравнен не с кой да е, а със Стив Джобс. Това сравнение се наложи, заради желанието на създателя на Ubuntu да бъде визионер и иноватор и заради неговата неотстъпчивост в преследване на целите си. Малцина са били хората, които са смятали, че подобно иронично сравнение би имало основание. Днес броят на хората, които смятат Марк Шътълуорт за човек с ясна и иновативна визия далеч не са толкова малко.

Защо Unity e от такова значение? Защото този потребителски интерфейс е замислен така, че да може да се ползва на всякакъв по размер екран. С други думи, той е замислен да се ползва както на традиционните десктоп персонални компютри, така и на таблети и смартфони. Една единствена операционна система, която да ги владее всички. Прощавайте, не можах да се стърпя да не направя аналогия с „Властелинът на пръстените” на Толкин.

 

Острието.

Преди 3 дни беше показана концепцията за „супертелефон от следващо поколение - Ubuntu Edge”. За да бъде истински иновативен продукт, който да заслужава своето име, Ubuntu Edge трябва да е смесица от хардуер и софтуер, които да донесат нещо ново, което никой друг не предлага и да представлява качествен скок в технологичното развитие. От Canonical сравняват супертелефона с болид от Формула 1, който пръв ще въведе технологии, които,в последствие да навлязат масово. Да видим дали Ubuntu Edge покрива всички критерии и отговаря на нашите очаквания за истински иновативен продукт.

Иновациите в техническата част.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus