Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тежка е равносметката за гръцкото участие на Олимпийските игри в Лондон

13 Август 2012 / 17:08:26  GRReporter
1790 прочитания

Гръцката олимпийска делегация се завръща в Атина само с два бронзови медала. Спечелиха ги джудистът в категория до 90 килограма Илиас Илиадис и гребкините в дисциплината двуместен скиф – лека категория Александра Циаву и Христина Язидзиду.

Това е най-слабото участие на Олимпиада след 1988, когато единственото отличие за Гърция беше спечеленият от бореца Бабис Холидис бронзов медал. На игрите в Лондон гребането бе най-успешният спорт за гръцките атлети, които спечелиха четвърто място в дисциплината четворка без рулеви при мъжете и участваха в два малки финала.

Знаменосецът по време на церемонията по закриването на игрите Спирос Яниотис също финишира четвърти в плуването на 10 километра в открити води и остана без медал. Добро бе представянето на състезателката по фехтовка Васо Вуюка, която стигна до четвърт-финала на дисциплината и зае петото място в класацията.

Състезателят по спортна гимнастика Василис Цолакидис взе участие във финала и се класира шести на успоредката. Същата позиция зае и състезателят по ветроходство, клас RS:X Вирон Кокаланис. На осмо място се класираха състезателките по синхронно плуване Деспина Солому и Евангелия Платаниоти.

За пръв път след 1988 гръцките лекоатлети не се завръщат с медал. Двама от тях все пак успяха да се класират и участваха на финалите на своите спортове. Състезателите по овчарски скок Костас Филипидис и копиехвъргачът Спирос Лембесис заеха седмата позиция в класирането. Участието на Христос Воликакис в малкия финал на колоезденето на писта и деветото място на Никос Мавроматис в спортната стрелба също са сред добрите резултати.

Мъжкият отбор по водна топка, който бе и единственият групов спорт, където Гърция имаше участие бе победен още в групите и остана на девето място в общата класация.

Според някои коментатори обаче постигнатите резултати отразяват реалните възможности на гръцкия спорт. „Когато преди няколко години избухнаха допинг-скандалите много заети в сферата на спорта и журналисти казваха „по-добре без или с един –два „чисти” медала, отколкото този срам”. Сега някои от тях може би ще викат, че лошото състояние на гръцкия спорт  води до само два бронзови медала и „ни връща във времето на Сеул и Лос Анджелис”. Ако обаче атлетите ни се бяха върнали от Лондон с една дузина медали същите тези хора щяха да ги гледат с подозрение. Какво искаме в крайна сметка? Мисля, че търсим просто повод, за да мрънкаме”, пише в статията си в коментаторския сайт protagon.gr бишвият спортист и настоящ преподавател в Политехническия университет в Атина Георгиос Мавротас.

„На тези игри проличаха последствията от орязването на финансирането на спорта. Опасявам се, че на следващите ще проличи орязването на стимулите за спортуване. Не мисля, че спортът е въпрос на повече средства. Той е въпрос на организация и правилно използване на средствата, които се предоставят”.

Един друг коментатор обаче не споделя същото мнение или поне не е напълно съглаен. Според статия на Спирос Серафим в същия сайт „професионалният спорт в Гърция е нещо съвсем различно от това, което той означава за спортистите в други страни. „Нашите спортисти отидоха в Лондон да ни представят след неимоверни усилия в почти несъществуващи спортни бази. Мисля, че е чудо, че все пак успяхме да спечелим дори и тези медали”.

Авторът изразява убеждението си, че ако в Гърция съществуваха спортни бази, финансиране и малко повече внимание към спортистите, те щяха да се представят на Олимпиадата в Лондон по-успешно. „Те са талантливи и имат огромно желание. Но това са качества на всички атлети в света и съвсем не са достатъчни за постигането на спортни успехи. Всички тези смешни епитети, свързани с честолюбието и „гръцките” сърца на спортистите не могат да бъдат достатъчни, ако те не могат да имат отлична подготовка, просто защото не могат да платят от джоба си основните разходи за нея”.

Критиката на журналиста е остра. „Може би поколението спортисти, които участваха на Игрите в Лондон да са били и последните „щастливци”, които получиха толкова голяма...”подкрепа”. Тук сме смеем. Горчиво...

Може би следващото поколение спортисти, които ще ни представят на Олимпиадата в Рио де Джанейро ще трябва да стигне до там с гребане, в пластмасови лодки. Разбира се, нито те, нито греблата ще принадлежат на гръцката държава.

И сега, олимпийска делегацийо, греби до Рио де Джанейро. Гръцката държава ти желае на добър път и много успехи. Ако пък случайно спечелите някое медалче ще произнесем няколко десетки речи пред камерите, в които ще говорим за „силата на гръцката душа” и други подобни. За да вземем и ние нещо от аплодисментите, които се чуват винаги за спортистите”, завършва гневния си коментар журналистът.

Категории: Спорт Олимпийски игри Лондон медали подготовка липса на финансиране спортни бази
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus