Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тео Ангелопулос загина при пътен инцидент

25 Януари 2012 / 08:01:51  GRReporter
1428 прочитания

Големият гръцки режисьор Тео Ангелопулос загина при нелеп пътен инцидент тази нощ, докато снимаше поредния си филм в атинското предградие Драпецона. Ангелопулос пресичал улицата, когато го блъснал мотоциклет, управляван от специален охранител. Охранителят не е бил на служба в момента на инцидента. 77-годишният режисьор е бил откаран в болницата Metropolitan в предградието Фалиро, където издъхнал няколко часа по-късно.
    Тео Ангелопулос е един от най-успешните гръцки кинотворци. През 1980 на фестивала във Венеция ечели наградата Златния лъв за филма “Александър Велики”. През 1998 печели наградата Златната палма на филмовия фестивал в Кан за лентата “Вечност и един ден”. Негови творби са били отличавани и на Солунския филмов фестивал, както и на множество фестивали в Европа, САЩ и Австралия.
    “Вярвам, че непрекъснато правим един и същи филм. Обречени сме да създадем само един филм, да напишем само една книга и само една поема. И благодарение на повторението тя се превръща в песен”, казва Ангелопулос през 2008, когато получава златния медал на академията Circulo de Bellas Artes в Мадрид.

Категории: Тео Ангелопулос пътен инцидент гръцки режисьор снимачна площадка Вечност и един ден
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus