Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Там, където са погребани софийските партизани

21 Май 2014 / 09:05:35  GRReporter
2276 прочитания

Полина Спартянова
По време на тоталитарния режим в България са били издигани паметници на партизанското движение в различни краища на страната в чест на личности и събития от съпротивата на Българската комунистическа партия и Отечествен фронт срещу фашизма. Мемориалните комплекси, които възхваляват анти-фашистката борба на българските партизани, се наричат още и „братски могили”.
В югоизточната част на Борисовата градина в София се издига паметникът Братската могила, където са погребани 17 видни дейци на Българската комунистическа партия и Работническият младежки съюз. Мемориалният комплекс, издигнат в памет на героите-антифашисти е дело на голям авторски колектив, чийто ръководител е бил скулпторът Йордан Кръчмаров. Паметникът е открит на 2-ри юни 1956, когато в България се отбелязва Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на страната, но по онова време се е чествал като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма.

В централната част на мемориалния комплес е изграден 41-метров обелиск, направен от рилски гранит, който символизира възхода на Българската комунистическа партия. Пред него се извисяват бронзови скулптури на партизанин и партизанка, които крачат гордо и носят вестта за вече настъпилата народна свобода. Под тях има плоча с известния цитат от Христо Ботев „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира ...” . От двете страни на двамата партизани са разположени две скулптурни композиции, които символизират въоръжената борба на българския народ срещу фашизма и радостта в Деня на победата – 9-ти септември 1944.

И тук, както при Паметника на Съветската армия Освободителка, едната скулптурна композиция е посветена на тържественото посрещане на Съветската армия и триумфът на въстаналия свободен народ. На преден план пред обелиска са поставени други две скулптурни композиции, които да „посрещат” посетителите на паметника.  Дясната композиция представлява майка, която изпраща сина си на партизанския фронт заедно със съветския воин, за да продължат битката с фашизма. В лявата са изобразени представители на работническата, селската и интелигентната част от обществото, които единно се борят за изграждането на социализма в Народна Република България.
Днес паметникът не се поддържа по никакъв начин и често става обект на вандалски прояви. На места паметникът е надраскан, части от бронзовите скулптори в него са откъснати и облицовката зад едната от скулпторните композиции е открадната. Въпреки че в началото на прехода в Българие е взето решение паметникът да бъде демонтиран от Борисовата градина, тогава е разрушена само алеята, която води до него и днес се стига по отъпкана пътека до него. На първи март тази година, по случай празника на мартеницата в България,   Destructive creation опаковаха скулпторите на партизанина и партизанката пред обелиска в бяло и червено, с цел да ги покажат в друга светлина като Пижо и Пенда.

 

Категории: Братската могила Борисовата градина Соц-Арт партизани паметник на съветската армия Полина Спартянова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus