Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стиви Уондър и Ванеса Уйлямс откриха Special Olympics Атина 2011

26 Юни 2011 / 09:06:37  GRReporter
2891 прочитания

С тържествена церемония на Олимпийския Стадион в Атина бяха открити Special Olympics 2011, изпращайки на цял свят посланието за уважение към различните и равен шанс за всички.

Десет хиляди спортисти и членове на делегации от 183 страни дефилираха с националните си цветове, под аплодисментите на публиката, която малко по-рано бе започнала обратното броене и избухна в овации, когато стадионът се освети от фойерверките.

Особено топло бе посрещането на гръцката и кипърската делегации при влизането им в стадиона. По-специално, в края на парада, когато многобройната гръцка делегация влезе в стадиона, зрителите станали на крака ръкопляскаха и скандираха, окуражавайки спортистите, които поздравяваха множеството махайки с бяло-сините си шапки.

Представители на Дружеството за запазване на традициите, облечени в народни носии, придружаваха гръцките спортисти.

По-късно бе внесено и гръцкото знаме, което държаха четирима спортисти от Параолимпиадата и четирима олимпийски шампиони, в присъствието на Президента на Републиката Каролос Папуляс и Председателя на Организационния Комитет Яна Деспотопулу.

Гръцкото знаме държаха София Бекатору, Василис Полимерос, Вула Патулиду и Михалис Муруцос, придружавани от Олга Васдеки и Клея Пандази, а части на Военноморския флот бяха застанали по протежение на сцената.

Последва издигане на знамето, а детски хор изпя националния химн.

Погледите на зрителите бяха приковани от внушително представление, базирано на “Теогония” на Хезиод, в което участваха 256 танцьори, а главната роля на Ерос се изпълняваше от баскетболиста на Параолимпиадата Илиас Дзафас.

Представлението символизираше раждането от хаоса на Ерос, който с една раковина покани представителите на Special Olympics от цял свят. Последва уникалното изпълнение на световно известния гръцки тенор Мариос Франгулис на песента Beautiful Things.

В церемонията по откриването, привлякла интереса на милиони зрители по цял свят, дело на хореографа Фокас Евангелинос, участваха и много други световно известни изпълнители, като легендата на музиката Стиви Уондър, италианският тенор Виторио Григоло, американската певица Ванеса Уилямс, гръцките музиканти Алкистис Протопсалти и Стефанос Корколис, който е написал и химна на церемонията. Водещ на вечерта беше актьорът Йоргос Капудзидис, със специалното участие на Мария Менунос и китайската актриса Занг Зиги.

«Не можех да не присъствам на днешната церемония. Пиша песни със сърцето си и за мен е чест да бъда в Атина за Special Olympics», каза по повод участието си в церемонията Стиви Уондър.

«Това е труден момент за Гърция и участието в церемонията по откриването и в игрите може да бъде извор на вдъхновение и да подейства изцеряващо, когато човек вижда какво успяват да постигнат с усилията си тези спортисти», посочи в пресконференция преди това телевизионната водеща Мария Менунос.

«Това е едно световно движение. Където и да пътувам намирам членове на движението. Тук сме, за да донесем малко светлина в един тъмен период за Гърция», подчерта Ванеса Уилямс, американска певица и актриса, която участва в Движението от 1992.

Категории: Параолимпийски игри Атина 2011 церемония откриване Стиви Уондър Ванеса Уилямс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus