Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стиви Уондър и Арнолд Шварценегер ще бъдат в Атина за игрите Special Olympics

14 Април 2011 / 21:04:04  Анастасия Балездрова
4158 прочитания

 


Малко повече от два месеца преди началото на Международните летни игри Special Olympics организационната комисия съобщи, че се намира в пълна готовност. Над 7000 спортисти от 180 държави, членове на техните семейства и 2500 треньори се очаква да пристигнат в Гърция на 24 юни. През следващите четири дни те ще посетят различни места в цялата страна, за да се запознаят с гръцката традиция и култура, като същевременно местните общества ще имат възможността да се запознаят с тях и да научат повече за техните умения.

Кои обаче са спортистите, които участват в тези игри? Това са хора с умствени увреждания, които са най-многочленната група инвалиди в света с 200 милиона членове. Процентът на хората с умствени увреждания в различните страни е между 1 и 3 на сто, а в някои достига до 5 на сто. Тъжни, но съвсем реални са данните, които сочат, че 97 на сто от хората с умствени увреждания живеят в условия на изолация от обществото. В повечето държави дори няма конкретно законодателство, което да подкрепя техните права и да спомага за тяхната интеграция.

Това е и целта на учредената през 1968 организация Special Olympics: да предоставят възможността на деца и младежи с умствени увреждания да участват в тренировки и състезания в голяма част от олимпийските дисциплини през цялата година. По този начин те показват своите възможности и това им помага да участват по-активно в обществения живот. Много от тях работят.

Организаторите подчертаха, че дори страни, които имат сериозни проблеми не са осуетили участието на свои спортисти в игрите. Атлети Special Olympics от Япония, Египет, Тунис, Сирия, Бахрейн и Хаити ще се състезават заедно със своите връстници от цял свят. 

Председателката на гръцката национална комисия Special Olympics Яна Деспотопулу съобщи, че 25 хиляди доброволци, с цели пет хиляди повече от нужния брой са изявили желание да помогнат за провеждането на игрите. Според нея това е много показателно за отзвука на игрите в обществото.

Над 350 официални гости за заявили участие досега. Между тях ще се намират Вселенският патриарх Вартоломей, който ще прекара 4 дни сред спортистите от Special Olympics. Стиви Уондър, Ванеса Уилиамс, Арнолд Шварценегер са малко от имената на известни личности, които ще се намират в Атина за игрите. Останалите се пазят в тайна и ще бъдат обявени малко преди откриването.

Категории: Спорт Special Olympics подготовка известни личности игри деца с умствени увреждания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus