Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Старият град в Кастория сред седемте най-застрашени паметници в Европа

27 Май 2014 / 17:05:26  GRReporter
1442 прочитания

Старият град в Кастория ще бъде включен в програмата „Седемте най-застрашени паметници в Европа” за тази година, обявиха във Виена организацията за защита на културното наследство на Европа Europa Nostra и институтът към Европейската инвестиционна банка.

Избраните паметници се възстановяват и подпомагат от Европейския съюз по различни начини, включително и от рекламна гледна точка с цел да бъдат спасени и да започнат да функционират като забележителности. „Седемте застрашени” не е програма за финансиране. Целта й е да служи като катализатор за действие и да насърчава чрез „силата на примера”.

В рамките на програмата екипи от специалисти в различни области ще посетят избраните обекти, сред които е и старата част на намиращия се в северозападна Гърция град Кастория. Заедно с национални и местни институции те ще определят по какъв начин паметниците ще могат да бъдат спасени и промотирани.

Освен кварталите Долчо и Апозари в Кастория, останалите най-застрашени паметници в Европа за 2014 са: сценичната техника на театър Бурла в белгийския град Антверпен,  цитаделата на Алесандрия в Италия, националният дворец Кулите на Мафра в Португалия, дървените църкви в Южна Трансилвания и Северна Олтения в Румъния, селището с цветни къщи в Черняковск в Русия и синагогата на Суботица в Сърбия.

„Включването на паметниците в списъка на „7-те най-застрашени паметници” открива прозорец за възможности. Ще направим всичко възможно да ги спасим, защото тези паметници разказват общата ни история, която не трябва да бъде загубена за следващите поколения. Грижата за общото ни наследство е една много добра инвестиция на Европа за икономическо развитие”, посочиха на обща пресконференция изпълнителният директор на Европа Ностра Дени дьо Кергорлей и главният директор на института към Европейската инвестиционна банка Ги Глос.

Разположеният около езеро град Кастория е един от най-красивите градове в югоизточна Европа. Там са изградени много средновековни църкви, които датират от 9-ти до 15-ти век, както и големи и богати къщи от 18-ти и 19-ти век, изградени за проспериращите по онова време търговци на кожи. Днес кварталите Долчо и Апозари са оцелелият исторически център на Кастория. 370 от къщите са обявени за защитени, като 351 от тях са частно и 19 – обществено имущество.

След Втората световна война градът претърпява сериозни щети в резултат на увеличението на населението и безмерното строене на съвременни жилищни сгради. Икономическата криза и последвалата я висока безработица влошиха ситуацията допълнително. Местните власти, неправителствени организации и частни партньори са обединили усилията си за възстановяване на историческите сгради, но е необходимо значително увеличение на подкрепата на национално и европейско ниво. Смята се, че възстановяването на двата квартала ще бъде особено важен инструмент за преодоляването на кризата на местно ниво. 

Категории: История Седемте най-застрашени паметници в Европа Кастория Europa Nostra европейска инвестиционна банка компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus