Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Special...семейно парти с държавни средства за благородна цел

01 Юли 2011 / 14:07:26  GRReporter
2339 прочитания


Дни преди официалното откриване на игрите за хора с умствени увреждания Special Olympics част от гръцкия печат започна да публикува статии, според които председателката на организационния комитет Яна Деспотопулу и нейното семейство са си организирали семейно тържество с държавни средства. Според репортаж, поместен във вестник Етнос финансовото управление на спортното събитие е такова, че е в състояние да привлече прокурорски интерес. Общата стойност на игрите в Атина възлиза на почти 70 милиона евро, докато бюджетите на същите игри в Шанхай и Дъблин са били точно на половината от тази сума.

Само церемонията по откриването е струвала около 7,7 милиона евро, а „фалиралата” Гърция трябва да осигури 28,2 милиона от държавния бюджет и чрез спонсориране на държавни фирми. Според статията в Етнос това означава, че освен чисто държавното спонсорство държавата ще трябва да осигури още 40 милиона евро в един изключително тежък за нейните финанси момент.

Първоначалният и одобрен през 2008 бюджет от 87 милиона евро бе намален в известна степен две години по-късно по предложение на заместник-министъра на здравеопазването. То бе базирано на факта, че бяха отбелязани закъснения и дори липса на приходи от спонсорства, както и на невъзможност те да бъдат покрити от държавни средства.

Двадесет дни преди началото на игрите бюджетът не беше одобрен, защото в организационните разходи бе включена и резервната сума от 2,6 милиона евро, която правителството бе отделило за покриването на непредвидени разходи извън регламентираното държавно участие. С други думи организационният комитет на игрите включи сумата по незаконен начин, като на практика отказа да ограничи дори и част от разходите и настоя за осъществяването на ред скъпи мероприятия като разточителната церемония по откриването и празничните фиести за официалните гости.

По съвсем объркан начин стоят нещата с възлагането на поръчки на конкретни компании за провеждането на игрите. Според статията в някои от конкурсите са участвали по 3-4 фирми с различия в офертите в рамките на 5 - 10 на сто с цел да има размяна във възлаганията, като всички те имат един и същ собственик.

Според някои източници, когато някой собственик на фирмите – кандидатки не е бил част от приятелския кръг на Яна Деспотопулу офертата била отхвърляна с възможно най-ниска оценка. Въпреки че първоначалният план е предвиждал провеждането на 40 международни и национални конкурси, са били проведени само няколко. Същите източници твърдят, че повечето от доставките са били направени в последния момент, за да бъде осигурен успехът на конкретни фирми или поръчките да бъдат възложени по директен начин.

В статията се посочва още, че най-големият пай от бюджета на игрите или 10,8 милиона евро  са предвидени за доставки в областта на технологиите, като от три години отговорник на отдела е синът на председателката на организационния комитет Илиас Деспотопулос със заплата от 93 000 евро годишно. Самата Яна Деспотопулу не изглежда да е жалила средства и за личния си комфорт, след като пътуването й до Вашингтон през ноември 2010 е струвало на организационния комитет десет хиляди евро.

Авторът на статията посочва, че Special Olympics е една програма за масов спорт, в която участват само хора с умствени увреждания, т.е. само една от петте категории, включени в Параолимпийските игри. Те се организират от гръцкото частно сдружение Special Olympics, което е филиал на американското, основано през 1968 от фондация Кенеди сдружение.

Special Olympics не е федерация и се управлява от един доживотен управителен съвет, определен от американския си събрат с председател Яна Деспотопулу. Според гръцкия закон за спорта, когато държавата участва във финансирането на едно спортно събитие трябва да бъде определена и една независима комисия, която да следи за правилното разпределение на средствата. В този случай ситуацията става все по-мътна, след като председател на конкретната комисия е отново Яна Деспотопулу, се посочва още в статията на вестник Етнос.

Категории: СпортSpecial OlympicsигрибюджетразточителствосемействоЯна Деспотопулу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus