Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Спасени деветимата българи щурмували Олимп

06 Октомври 2008 / 16:10:51  GRReporter
1385 прочитания

Всичко е започнало вчера около 2.30 на обяд, когато група от деветима българи-алпинисти тръгнала да се качва към Митикас – най-високия връх на Олимп. На около 2 700 метра в близост до хижа „Христос Какалос”, един от алпинистите се подхлъзва в трудно достъпния район и счупва подбедрената си кост. От групата веднага потърсили спешна помощ, обаждайки се от мобилните си телефони. Малко преди 11 часа днес, ранения бе закаран в болницата в гр. Катерини от алпинисти и екип на гръцката гражданска защита. Останалите осем българи и спасителен екип – общо около 15 човека, пристигнаха в село Литохоро и всички са в добро здравословно състояние. Операцията по спасяването на българите се превърна в истински екшън поради снеговалежите и ураганните ветрове. Един частен хеликоптер първи се опитал да се притече на помощ, но на около 2200 метра надморска височина се наложило да се приземи аварийно, за да избегне евентуална катастрофа. Екипажът в състав от двама спасители и пилота не са ранени. Веднага, от Елевзина е тръгнал втори хеликоптер «Супер Пума» на военната авиация, който закарал четирима опитни алпинисти в областта Петрунга, на височина 2 640 метра. Освен тях, в областта пристигна и екип на спешна помощ от Солун, който обаче не се наложи да се намеси. Двата спасителни екипа се срещнали през нощта след няколко часа ходене пеша във виелицата, а рано тази сутрин хеликоптерът откара от хижата ранения българин и останалите от групата.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus