Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Солунският кино фестивал обявява конкурси за сценаристи и кинаджии

25 Март 2010 / 11:03:57  GRReporter
3713 прочитания

Международният кино фестивал в Солун обявява два конкурса за сценаристи и за кинаджии. Първият е свързан с 8-ия Балкански Фонд, който вече очаква кандидатурите ви за участие. Балканският Фонд финансира филмови сценарии на продукции от Балканите и по-конкретно от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Кипър, БЮРМ, Гърция, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. Целта на фонда е да подкрепи кинаджиите от региона в опита им да направят възможно най-професионално изпипани сценарии за игрални филми.

Всяка година международно жури награждава най-обещаващите филмови проекти с 10 000 евро всеки един. В предишни журите са участвали Лени Круукс от New Cinema Fund, Питър Карлтън от Film4, Роман Пол от Razor Film Produktion, Саймън Пери от Irish Film Board и сценаристите и режисьори Милчо Манчевски, Разван Радулеску и Ричард Квиетниовски.

Досега вече много продукции са реализирани субсидирани от Балканския Фонд като част от тях са „Сняг” на Аида Бегич, California Dreamin’ (endless) по сценарий и режисура на Кристиан Немеску, Here & There на Дарко Лунгулов. 8-ият Балкански Фонд ще се състои по време на 51-ия Фестивал на киното в Солун на 19-28 ноември 2010 г. Крайният срок, докогато можете да изпратите проекта си е 1 юни 2010 г., а информация можете да свалите от уебсайта на фестивала: http://www.filmfestival.gr/default.aspx?page=644 или да изпратите мейл на Ангелики Вергу на balkanfund@filmfestival.gr

 

Вторият конкурс е пак свързан с киното и със Солунския филмов фестивал, но е за филми в посвещението наречено „Кръстопитаща”, което тази година ще се проведе за шести път. Целта на „Кръстопътища” е да подкрепи продуценти на игрални филми, които са свързани със Средиземноморието или Балканите. Продуцентите ще имат шанса да се срещнат с нова мрежа от спонсори, копродуценти и лидери в кино-индустрията. Програмата дава възможността за формални и неформални срещи между дистрибутори, агенти по продажбите, консултанти и радио-телевизионни продуценти.

Българското участие в „Кръстопътища” е филмът на Димитър Митовски „Мисия Лондон” по романа на Алек Попов. Друг един участник в „Кръстопътища” е филмът „Последният разказвач на приказки” от Хади Зенедин ще бъде първият филм на Дисни на арабски език. Филмът „Ajami” на Сцандар Копти, който направи премиерата си в Кан, а после заминаза наградата „Златен Александър” на Солунския фестивал, накрая стана и един от предложените за Оскар чуждестранни филми.

Желаещите да вземат участие в „Кръстопътища” трябва да изпратят молби до 31 август 2010 г., а повече информация могат да получат на уебсайта на Солунския филмов фестивал: http://www.filmfestival.gr

 

Категории: Чужди конкурсиФестивали Солун кино
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus