Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Покана за участие на Фестивала за филми на здравни теми „Хипократ”

22 Януари 2010 / 12:01:52  GRReporter
2937 прочитания

До 15 април можете да изпратите молба за участие на Международния фестивала за филми на здравни теми „Хипократ” на остров Кос. Едно от условията е, ако филмът не е на английски език да има субтитри на английски. Освен това организаторите предпочитат формата на филмите да е MPEG 2, High или стандартен на максимум bit rate, така че да подсигурите най-доброто качество.

Фестивалът е разделен на четири категории: конкурсна част за пълнометражни филми, конкурсна част за среднодълги филми, конкурсна част за късометражни филми и конкурсна част за гръцки продукции.

Комисията се състои от кино експерти и доктори. Нщкои от членовете на комисията са Андреас Томопулос – един от основателите на Съюза на сценаристите в Гърция, Илияс Теодоропулос – патолог, b.h. Йаел – видео артист и преподавателка в Колежа по изкуство в Онтарио, Hans Bosscher – режисьор на документални филми за Discovery International, National Geographic, NHK и PBS, Катерина Петерс – основател на немската продуцентска компания Katarina Peters Filmproduktion, Теофилос Розенберг – преподавтел по хирургия.

На миналогодишния първи Фестивал на киното на здравна тематика първата награда спечели филма „Английският хирург” на англо-австралийския режисьор Джофри Смит. Филмът е заснет в украинска болница пълна с обезнадеждени пациенти и импровизирано оборудване, където мозъчният хирург Хенри Марш се бори с дилемите за връзките между доктор и пациент.

Втората награда беше дадена на Рик Миних за филма „Забравяйки татко” за амнезията, която получава бащата на Рик след като е претърпял лека катастрофа с колата си. През месец септември на трето място се класира филма на шведските режисьори Пео Холмкист и Сузане Кардалиан „Младият Фройд в Газа”, който разказва историята на младия Айед – единствения психолог в Газа, който всеки ден си нарамва чантата и отива на посещение в бежански лагер, за да предотвратява самоубийствените мисли на малки деца, млади мъже и жени членували в Хамаз.

 

 

Категории: ФестивалиКонкурсиКино
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus