Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Смях през сълзи с новините на Народната осведомителна агенция

26 Ноември 2012 / 15:11:46  Анастасия Балездрова
1594 прочитания

„Атина, 26 ноември 2013. Народна осведомителна агенция. Спадането на температурите, което бе отчетено през последните дни във всички райони на страната предизвика сериозно проблеми сред населението. Освен продължаващия вече шести месец дефицит на нафта, непрекъснатите прекъсвания на електроснабдяването не позволяват на гражданите да използват алтернативни източници на отопление. Припомняме, че горенето на дърва е престъпление срещу околната среда и законът предвижда сериозни наказания за собствениците на жилище, чийто комин пуши. За следенето на спазването на забраната са отговорни министерството на екологията, околната среда и глобалното затопляне и министерството за опазване на социалистическите идеали. Отоплението с дърва или други видове биомаса е позволено единствено в държавните учреждения и жилищата на правителствени представители, членове на СИРИЗА, Гръцката комунистическа партия и служителите в парламента, след издаването на разрешително от местните горски стопанства”.

Познато, нали?! Почти като новина в емисия на държавните телевизии в източноевропейските страни преди промените. Разбира се, става дума за доста преувеличена шега: Народната информационна агенция е просто профил в социалната мрежа Facebook, който представя как ще изглежда Гърция, ако гласоподавателите решат да предоставят властта на СИРИЗА на следващите избори.

„Министърът на финансите Димитрис Стратулис посочи: „Гърците може и да мръзнат малко повече, но поне имат достойнство. Не са обект на експлоатация, както в мизерната останала част на Европа, която за щастие напуснахме и отчитат всяка седмица покачване на заплатите си със 100 на сто”. „Набеденият” за министър на финансите в „народната република Гърция” е небезизвестният представител на Лявото течение в радикалната левиця Димитрис Стратулис, който преди изборите на 6 май беше казал, че едно евентуално правителство на СИРИЗА ще използва банковите влогове, „за да постигне икономическо развитие”.

Всички съобщения на „агенцията” са колкото комични, толкова и стряскащи, особено за хора, които всъщност са преживели подобни спирания на тока в продължение на години.

„Атина, 23 ноември 2013. Народна осведомителна  агенция. С днешно решение на министрите за защита на народа, на екологията, околната среда и глобалното затопляне и на националната икономика бе въведена забрана за притежание на лични автомобили. Както обясни един от министрите, по този начин гърците ще се облекчат от една допълнителна тежест, тъй като продажбата на бензин и дизел бе прекъснато така или иначе преди шест месеца, заради недостатъчния внос и закриването на частните рафинерии и тяхната национализация... Министърът за защита на народа заяви, че планът за оттеглянето на автомобилите ще бъде приложен постепенно. Предимство ще имат автомобилите, които могат да бъдат използвани за резервни части за държавните автомобили. Той разкротикува действията на престъпни мрежи, които са се опитали да продадат автомобили в чужбина. Според министъра опитите на техните собственици да спечелят парични суми от продажбите са престъпление срещу имуществото на гръцкия народ. Източници твърдят, че списъкът с имената на потенциалните продавачи се намира в ръцете на заслужилия журналист Костас Ваксеванис. Министерското решение не засяга собствениците на автмобили, които имат право да получават горива от държавните бензиностанции, т.е. членовете на СИРИЗА и Гръцката комунистическа партия и служителите на парламента”, се посочва в друго съобщение на очевидно единствената осведомителна агенция в „народната република”.

„Социалистическата реалност” допълват прескомюникета за отпечатването на нови банкноти с номинална стойност в размер на десетки хиляди евро, с които „някои гърци палят печките си и с това извършват престъпление срещу имуществото на гръцкия народ”.

Не е ясно дали създателите на профила вярват, че историята се повтаря като фарс, но определено прозира опитът им да прогонят злото с чувство за хумор.

 Обратно в реалния свят, набедените в това, че искат да превърнат Гърция в „европейската Куба”  правят  нов завой в курса на партията. Според публикации в гръцкия печат на предстоящата общогръцка конвенция на партията ще трябва да отговорят на голямата дилема: Дали ще направи голямата крачка или ще се уплаши от вероятността да поеме управлението на Гърция при следващите избори. До момента различните течения имат различни позиции и преценките за близкото бъдеще също са различни.

При комунистите пък нещата стоят по съвсем друга начин: Вчера те отпразнуваха 94-годишнината от основаването на партията. Генералният секретар Алека Папарига увери членовете й, че „никой съюз, колкото и необходим да е не може да постави под съмнение идеологическата, политическата и организационната автономия на Гръцката комунистическа партия”.  Тя беше категорично против „предложението на СИРИЗА да се променим и да се превърнем в тяхна съставна част, т.е. на практика да приемем Европейския съюз и НАТО. Това няма да се служи дори и при Второ пришествие”.

След като използва свързания с християнската религия, която иначе отрича израз, Алека Папарига изключи напълно възможността комунистите да подкрепят правителство на СИРИЗА.

При тези обстоятелства Гърция може и да не успее да заживее в описания от „Народната осведомителна агенция” социалистически рай. Вероятно само служителите на парламента ще продължат да живеят в него. 

Категории: Медии Народна осведомителна агенция социална мрежа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus