Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шофьорите окупират улиците на Атина

21 Септември 2010 / 10:09:50  GRReporter
1392 прочитания

С гръцки знамена и платна с надпис „Не! на изземване на собствеността ни” шофьорите на камиони и цистерни за обществено ползване се събраха на площад Омония, от където тръгнаха на протестно шествие.  То приключва на площад Синтагма пред сградата на парламента, където шофьорите ще осъществят 24-часова седяща стачка в знак на протест срещу окончателното влизане в сила на закона за либерализация на транспортните услуги в Гърция. В сряда 22 септември законът ще се гласува окончателно, като се очаква да влезе незабавно в сила. Движението по главни улични артерии на Атина ще е затруднено, като през деня поетапно ще са блокирани булевардите Пиреос, Стадиу, Амалиас, Василис Софияс.

Основните изисквания на протестиращите е отмяна на реформата на транспортните услуги за обществено ползване. Това разбира се е невъзможно, защото либерализацията на пазар е част от плана на правителството за възстановяване на икономическата стабилност в Гърция. Освен това е записано като условие в Меморандума за финансова помощ със страните от еврозоната и Международния валутен фонд , а икономическите специалисти оценяват, че ползата от отварянето на транспортните услуги по логиката на свободния пазар ще носи 1% в БВП на страната годишно.

В момента, в който шофьорите разбраха, че позицията на правителството на Георгиос Папандреу е непреклонна, поискаха  парично обезщетение, равно на една част от цената за закупените лицензи на всичките 30 хиляди засегнати от реформата. Друго изискване е протестиращите да имат възможност да излизат по-рано в пенсия от записаното в закона. Според последните промени в него, работещите със стаж 40 години или навършилите 60 години могат да излязат в пенсия. Не на последно място е и удължаването на преходния период за либерализиране на сектора от три на пет години.

Автобуси с недоволни шофьори на коли за обществено ползване от цялата страна (Серес, Гревенас, Солун, Крит и др.) пристигнаха рано сутринта в столицата, за да вземат участие протеста.  Към тях ще се присъединят и колегите им от 20-те блокади в област Атика, които вече повече от 10 дни са паркирали над 830 камиони и цистерни по входовете на основните пътни артерии, които водят към столицата.

На шествието ще присъстват и четирима представители от атинската прокуратура, за да гарантират нормалното провеждане на протеста. Те ще съблюдават поведението на протестиращите, като присъствието им трябва да предотврати евентуални инциденти като този през лятото, когато група шофьори нанесоха побой на журналистически екип на митинга пред министерството на транспорта. Причината за нападението според шофьорите е, че журналистите не предавали обективно протеста и по този начин накърнявали обществената картина на стачниците.  

В Солун вече се усещат липси на пазара най-вече при лекарствата в зареждането на инсулин,  както и при стоките от първа необходимост – млечните продукти, които не могат да се транспортират от производствените центрове към търговските обекти в града. Камионите и цистерните на протестиращите остават паркирани на шест различни места около града, като затрудняват движението от и към северната столица на Гърция. В същото време на солунското пристанища са блокирани над 2850 контейнера, които заемат около 60% от складовия капацитет на пристанището. Според представителите на бизнес кръговете в страната, задържането на 2500 контейнера за износ пък струват на местната икономика 20 милиона евро дневно.

Очаквайте допълнителна информация в по-късните часове на деня.

Категории: Протести шофьори Атина ГърцияАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus