Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ще има ли Средиземноморски игри в Атина през 2013?

28 Май 2010 / 15:05:38  GRReporter
2165 прочитания

Международният комитет на средиземноморските игри засега няма да отнема домакинството на Гърция за игрите през 2013 година. Това стана ясно от последното заседание, което се проведе в Малта. Въпреки благосклонното око, с което комитетът  в крайна сметка погледна на гръцката страна, президентът Амар Адади не остана удовлетворен. Той получи писмо от министъра на заетостта Андреас Ловердос с уверения, че жилищната и спортната база за игрите ще бъде построена в срок. В писмото обаче, което Главният секретар по спорта Панос Бицакиц отправи към Адади липсваше подпис на министър. Поради тази причина и поради огромните закъснения от страна на гръцката държава  Международният комитет реши, че окончателно решение за това дали Гърция ще е домакин на игрите през 2013 година ще бъде взето  след месец, след като Амар Адади се срещне лично с представители на гръцкото правителство.

Домакинството, което страната посрещна в средата на миналата година с ентусиазъм от повод за радост се превърна в повод за притеснения, конфликти и главоболия. То напрегна както организаторите, така и Международния комитет. Преди месец уверенията от гръцка страна, че поверяването на строежа на конкретна фирма ще стане до края на 2010 година, а до началото на 2013 година ще бъде построена спортната и жилищната база не прозвучаха убедително на комитета. Така след дълги очаквания за конкретни действия и спазване на обещания срок на конференция в Париж той  заплаши, че ще отнеме домакинството на Гърция и ще го предостави на Турция.

Ще може ли в крайна сметка Гърция да удържи на думата си и да навакса закъснението? Грандиозните планове за строеж на две спортни села във Волос и Лариса последна дума на технологията наистина се оказаха не лесна задача за изпълнение. Цялостният план предвижда комлекс от 225 жилища, зелени площи, магазини, църкви и други, построени от съвременни строителни материали, с нови методи за използване на енергията, окачествявани като „зелени” и биоклиматични.

Очакваше се селцата да станат повод за гордост  на Волос и Лариса. Строежът им трябваше да даде стимул за по-нататъшна строителна дейност в района. Дали ще стане така обаче? Организаторите полагаха огромни надежди в строителния опит, натрупан по време на Олимпийските игри през 2004 година. Но изследванията  нужни за започване на работа трябваше да са приключили  в края на 2009 година. Строежът пък трябваше да започне през лятото на 2012 година. Засега обаче тези планове си остават само планове... И с течение на времето изглеждат все по-нереални. Въпросът  с наемането на строителна фирма и издаването на разрешителни за строеж остава също все още нерешен...

 

Категории: Маждународен комитет за средиземноморски игри спорт Гърция домакин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus