Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

С робот сред останките на корабокрушението в Антикитира

11 Октомври 2014 / 17:10:46  GRReporter
1029 прочитания

Министърът на културата и спорта Константинос Тасулас прие групата археолози от изследователския екип на корабокрушението в Антикитира и ги поздрави за успешното приключване на тазгодишната експедиция.

Проучването на Агенцията за подводни археологически паметници, подкрепено от Океанографския институт Woods Hole, което продължи от 15 септември до 7 октомври, приключи успешно въпреки трудностите заради интензивните северни ветрове в района, където е станало прочутото корабокрушение от Антикитира. Гмуркачи за сюнгер от остров Сими през 1900 откриват множество мраморни и бронзови статуи, както и прочутия Механизъм от Антикитира.

По време на проучването е осъществено точно топографско заснемане на мястото на корабокрушението и е създаден триизмерен модел на батиметричното и фотографското изображение.

Тези изображения са включени в геоинформационната система (GIS), в която се въвеждат всички известни данни от  гмуркането през 1900, както и данните от проучването от 1976, проведено от тогавашното Министерство на културата, в сътрудничество са мореплавателя Жак Ив Кусто, екипажа на „Калипсо” и гръцки доброволци. Едновременно с това се включват данните от тазгодишните открития, които съдържат: данните от систематичния преглед на морското дъно в района с металотърсачи, за да се установи степента на дисперсия на останките, както и откритията от повърхността.

Откритията

Като резултат, открити са и извадени бронзово копие, което е част от бронзова или мраморна статуя. На същото място е открит и изваден един бронзов пръстен, монтиран в бронзов пирон, който съдържа в тялото си дървесина от самия кораб. Извадена е и  малка част от оловен лист, който е от оловната подплата на кораба. И накрая, от мястото на корабокрушението е извадена оловна част от  котвата на кораба, която е открита през 2013, както и други открития от повърхността, включително пръстен, бронзов връх на подпора за легло и почти непокътната кана.

Новите данни детайлизират образа на корабокрушението и разположението му на мястото. Съответно, непосредствената близост до второто място, където са открити амфори, както и елементи на структурата на съда, създава нови научни въпроси дали това е продължение на първото корабокрушение или останките на друго такова.

Водолазният скафандър Exosuit, който е бил програмиран да помогне проучванията, е осъществил само експериментални гмуркания заради трудните метеорологични условия. Все пак, много по-ясното изображение на корабокрушението и изпробването на нови техники и средства за гмуркане  прави възможно и необходимо да се планира следващата стъпка на систематичните разкопки на мястото.

На срещата са присъствали от страна на Агенцията за подводни археологически паметници директорът  д-р Ангелики Симоси, археолози, д-р Brendan Foley от страна на Woods Hole, както и Александрос Туртас, завършил морска археология в Университета в Саутхемптън. Присъствал е и д-р Бицакис, от групата за проучване на Механизма от Антикитира, който е помогнал за организиране на експедицията.

Министърът е подчертал научното значение на експедицията, както и отличното сътрудничество на държавния и частния сектор, който е финансирал програмата.

 

Категории: корабокрушение при Антикитира подводни археологически разкопки открития
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus