Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разбулват тайната на корабокрушението край Антикитира

06 Октомври 2014 / 15:10:05  GRReporter
1367 прочитания

Находките от подводните разкопки на корабокрушението край Антикитира се определят като много важни, а резултатите от тях се очаква да бъдат оповестени в следващите дни.

Ангелики Симоси, ръководител на Службата за подводни археологически паметници, спомена възможността да бъде изграден подводен музей, тъй като на дъното край острова вероятно се намират предмети от различни епохи, а както добави специалистът, възможно е да има и статуи, при това още по-значими от вече откритите. Според Ангелики Симоси, възможно е на дъното да има цял комплекс от статуи.

Проучванията

От 15 септември изследователският екип, съставен от гръцки, американски и швейцарски учени, търси на дълбочина 300 метра останки от древното корабокрушение, скрило прочутия механизъм. Вече са започнали водолазните дейности, както и геофизичните проучвания с металдетектинг устройства.

Екипировка по космически стандарти

Проучванията ще се извършват с помощта на нов водолазен костюм, канадско производство, на стойност 1,5 млн. евро.

Костюмът се нарича Εxosuit, и осигурява на водолазите по-голяма гъвкавост и способност да останат дълго време под водата, без да е необходимо след това да минават през процедура на разхерметизиране. Костюмът тежи 240 килограма и е изработен от алуминиева сплав.

Εxosuit прилича на скафандър, каквито носят астронавтите. Разполага с маневриращи устройства, които подпомагат навигацията от страна на оператора, специални педали за краката на водолаза, с които той може да регулира посоката на движение, роботизирани ръце с щипка на края, специални прожектори, камера и вътрешна връзка.

Скафандърът се свързва с повърхността посредством кабел, чрез който се захранва с електрическа енергия и оптична комуникация. Химическа субстанция улавя въглеродния двуокис в кабината, а специален механизъм изпълва пространството с необходимото количество кислород.

Очаква се в понеделник, ако времето го позволява, новият водолазен костюм Exosuit да бъде изпробван за първи път. В петък на острова беше организирана специална проява, по време на която авангардният костюм бе представен.

Корабокрушението край Антикитира

Находките, открити до момента, показват, че товарният кораб претърпял корабокрушение край острова, е превозвал не само Механизма от Антикитира, но и много други предмети. Както отбелязва econews.gr, смята се, че корабът е превозвал дори произведения на изкуството, потънали на по-голяма дълбочина. Край бреговете на Антикитира е открито и друго корабокрушение, на около 250 метра от първото, а специалистите не изключват вероятността да съществува и втори механизъм, тъй като се предполага, че двата кораба са пътували заедно.

Корабокрушението е открито случайно от ловци на сюнгери през 1900 на дълбочина 55 метра. С помощта на тогавашната техника на брега са били изтеглени Механизмът на Антикитира и уникални шедьоври, като например статуите на юношата и на философа от Антикитира.

Корабокрушението край Антикитира е проучено отново през 1976 от прочутия френски изследовател Жак-Ив Кусто.

Механизмът от Антикитира

Механизмът от Антикитира (известен още като астролабът или „компютърът“ от Анитикитира) е древно устройство, за което се смята, че е инструмент за астрономически наблюдения или един вид механичен компютър. На базата на гръцките надписи върху него е датиран между 150 пр.н.е. и 100 пр.н.е., доста преди годината на корабокрушението, за което се предполага, че се е случило между 87 пр.н.е. и 63 пр.н.е. Възможно е да е бил построен и половин век преди корабокрушението. Механизмът от Антикитира е най-древният запазен уред със зъбчати колела, при това изключително сложен. Изработен е от бронз и е имал дървена рамка.

 

 

Категории: Антикитира Механизъм водолазни дейности подводни разкопки Εxosuit
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus