Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Рязко нарастна броят на българските туристи в Гърция

27 Октомври 2008 / 10:10:50  GRReporter
4392 прочитания

Според официалните данни на Министерството на икономиката и енергетиката на България посещенията на български туристи в Гърция през 2007 г. са се увеличили с 30,4 % . Около един милион българи са посетили Гърция и това постави страната на второто място по брой посещения на българите. През 2006 г. Гърция пак е била на второ място, защото по-голямата част от българите са предпочели да прекарат ваканцията си в Сърбия и Черна гора. От своя страна през 2007 г. България е била посетена от 827 351 гръцки туристи като има ръст от 36,5 % в сравнение със същия период на предишната година. Тази бройка постави България на първо място като предпочитана дестинация от грцките туристи. Интересното е, че според данните на Статистическата служба на Гърция, само за месец януари 2007 г. в Гърция са влезнали близо 210 000 българи за разлика от предишната година, когато посещенията в страната за същия месец са били едва 40 000. След един начален бум от посещения, който се наблюдава през януари и февруари 2007 г. от страна на българите, които желаят да разгледат забележителностите на южната си съседка, впоследствие нащата започват да се нормализират. Разбира се, най-посещаваните месеци са трите летни – юни, юли и август. Много нашенци предпочитат гръцките курорти заради това, че са по-добре уредени от българските, в много случаи по-евтини, а за живеещите в столицата, както и Южна България, са и по-близо. Палиш колата и дори само за уикенда пристигаш да се потопиш в Егейско море. Хората от Южна България – тази година регистрациите на пловдивски коли се виждаха на всеки километър, заливат крайбрежията около Кавала и Аспровалта, наслаждават се на тишината в семейните хотелчета или опъват палатките си по организираните къмпинги на Халкидически полуостров - новия тренд и за софиянци. Алексис Асланидис, представител на Организацията на хотелиерите на Хлакидическия полуостров в интервю за интернет сайта на гръцката диаспора Greek Insight отчита, че през 2007 г. 250 000 българи са посетили Халкидики, а в следващите години тази тенденция не само се очаква да се запази, но броят да се покачи до половин милион. За този наплив спомагат и инфраструктурните промени и строенето на по-добри пътища в България и Румъния, което ще подсили още повече посещаемостта в регионите на Северна Гърция заради по-лесния достъп. Една нова за предприемачите насока на развитие в туризма от Северна Гърция е заниманието с лечебен туризъм – строене на минералните бани и лечебни центрове с морска вода. Те се надяват, че българските тур-оператори ще бъдат заинтересовани да организират екскурзии с лечебна цел и те ще съживят областта около Александруполис, която до момента не е една от най-популярните туристически дестинации.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus