Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Риболовът с въдица е разрешен навсякъде

26 Април 2010 / 10:04:51  GRReporter
25272 прочитания

В Егейско море има над 500 вида риби, а за любителите рибари добрата новина е, че за риболов с въдица от брега на река или на морето не се изисква издаването на разрешително.

Тази процедура няма да ви се спести, ако сте решили, че ще ловите риба с харпун или от лодка в морето. Тогава е необходимо да се сдобиете с разрешително за риболов, което е поименно и се издава от всяка една пристанищна служба в Гъция. За него е необходимо да си приготвите паспорт или лична карта, две снимки и таксова марка от 20 евро, която се купува от пристанищната служба.

Разрешителното важи за две години и е за цяла Гърция, но всеки път, когато рибарят сменя мястото на риболов от един район на страната в друг, трябва да заверява билета си от местното пристанище, тъй като в противен случай рискува да го глобят. Разбира се, разрешителното е забранено да се ползва от друго лице. Но нека пак да повторим - без разрешително е позволен риболова от брега с въдица или само със стръв.

Навсякъде в страната е забранен риболовът с динамит или с растителни или химични вещества, които парализират или убиват рибата. Наказанията за нарушителите на това правило са строги – ако властите хванат нарушителя за първи път може да го затворят за период от5 месеца и 3 години, да му наложат глоба и да му отнемат плавателното средство. В случай, че някой бъде заловен да не спазва закона за ловене на риба с динамит, наказанията са още по-строги.

Разрешителното за любителски риболов се издава на рибари, които желаят да ловят риба с харпун или от лодка в морето. На тях им е забранено да използват мрежи, защото за това е необходимо да си изкарат разрешително като професионални рибари.

Всеки рибар има правото да хване не повече от пет кила риба за един ден (24 часа), с изключение на случаите, в които само една от рибите е по-тежка от пет кила. „Пристанищните власти следят за спазването на ограничението за килата, защото ги натискат професионалистите рибари” разказва Янис Алексиу, който се занимава с любителски риболов от 40 години. Самият той както и повечето гърци, които живеят в близост до морето има собствена лодка, с която излиза в открито море за риба. Най-голямото му постижение е, когато преди двадесет години е уловил две риби фагри всяка от които е тежала 7 килограма. „Това се случва веднъж в живота и със сигурност жена ти ти е изневерила предишната вечер без да се усетиш” се смее най-добрият приятел на г-н Янис, докато си спомнят как цяло стадо от огромни фагрии е минало под лодката.

Забарнено на любителите рибари е:

Риболов с помощта на светлинни източници.

Риболов от плавателен съд в лагуните или в развъдници на риба.

Хващането на черупчести - миди, раци, стриди, и на корали.

Продажбата на улова.

Риболов с мрежи.

 

Харпунджиите също трябва да са наясно със забраните и правилата на спорта, които им налага закона. Харпунджиите, които ловят в открито море трябва да са снабдени задължително с шамандура в жълт цвят с жълто знаменце с диагонална червена линия, на която е изписано „Υ.Δ.” (подводна дейност). Това е необходимо за тяхната сигурност, а шамандурата при нормални условия трябва да се вижда от поне 300 метра като харпунджията трябва да се движи в радиус от 50 метра около нея.

Забранено е ловенето на риба с харпун:

През целия месец май всяка година.

Веднага след залязването на слънцето.

От деца, които не са навършили 16 години.

На разстояние не по-малко от 200 метра от места, където обикновено плуват хора.

На разстояние не по-малко от 200 метра от места, където се извършват пристанищни дейности, има кораби или други плавателни съдове, както и рибарски мрежи

На разстояние не по-малко от 200 метра от места, където има кораби на котва.

В морски зони, откъдето минават кораби и лодки, както и на входовете на пристанища.

На харпунджиите е забранено да махат стръвта от кукичките на други рибари, както и да им е зареден харпуна, когато са извън морето.

Забранено е да използват кислородни бутилки или други механизми за дишане под вода. От тази забрана се изключват случаите, когато става дума за изследвания или други дейности свързани с риболова, в случай че има разрешение от министъра на земеделието, но важи само за определн период от време и определни райони.

Забранено е да използват подводна светлина, както и да ловят риби по-леки от 150 грама.

 

Категории: Риболов Егейско море реки Спорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus