Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Превъплъщението на Майкрософт

14 Февруари 2014 / 15:02:52  Иван Петков
2344 прочитания

Коя е компанията, която в своята 39-годишна история смени за първи път председателя на борда на директорите и едва за трети път своя изпълнителен директор? Познахте: това е Microsoft. Компанията, чието име е символ на персоналния компютър и срещу която се водеха многобройни антимонополни дела. Компанията, която има над 90% пазарен дял при настолните компютри. Но също така и компанията, която в последните години "проспа" мобилната революция на смартфоните и таблетите. Обичан или мразен, факт е, че софтуерният гигант от Редмънд  е огромен фактор в съвременния технологичен свят. Пред компанията предстоят трудни и съдбоносни решения.

Наред с промените на най-високо ниво, от Microsoft идва изненадваща и безпрецедентна информация за възможна промяна в политиката на софтуерния гигант. Компанията обмисля възможност приложения за Android  да се поддържат от операционната система Windows. Към това можем и да добавим, че Nokia, която беше придобита от Microsoft миналата година, смята да пусне своя първи телефон с Android в Индия.

 

Снимка: @evleaks

Ще станем ли свидетели на обрат в политиката на компанията?

Великолепната четворка

Бил Гейтс е човек, за който  всички сме чували. Съосновател на Microsoft доскоро той беше единственият човек, заемал поста "Председател на борда на директорите". От 2000 насам Гейтс предаде кормилото на компанията на своя най-близък сътрудник Стив Балмър и от 2008 се отдаде на основаната от него и съпругата му фондация. Филантропът-милиардер все по-рядко вземаше участие в делата на компанията, макар негови приближени да твърдяха, че държи нещата под контрол.

Последното е трудно да го повярваме, тъй като компанията премина през няколко знакови кризи, като всяка следваща показваше нейната все по-неадекватна реакция на бързо променящият се пазар. Само ще спомена за появата на нетбуците, заради които Microsoft удължи поддръжката на въздесъщата си операционна система Windows XP. Последва кризата с отрицателното приемане нa Windows Vista от частните и корпоративни клиенти. Докато компанията се опитваше да възвърне загубеното реноме и подготвяше появата на Windows 7, който да подмени Vista на хоризонта се появиха смартфоните. Когато мобилната революция беше допълнена и от таблетите, Microsoft се оказа в положението на търговеца, който разполага с продукт на все по свиващ се пазар. Разбира се, да отписваме с лека ръка компания, чиято годишна печалба се измерва в милиарди е меко казано несериозно. Още повече, че компанията успешно беше сегментирала своите продукти, покривайки няколко ключови пазара, без мобилния.

На този фон Бил Гейтс нееднократно изразяваше своята пълна подкрепа и увереност във възможностите на своя наследник - Стив Балмър. В последните 3 години компанията се опита да догони конкуренцията, но операционните системи Windows 8 RT за таблети и Windows Phone за смартфони не се радваха на голяма популярност, въпреки положените големи усилия. Имаше и комични ситуации, като тази с Опра Уинфри, която рекламираше мобилните продукти на Microsoft през своя iPad. Както и епизоди на агресия от страна на Балмър към служители, които ползват конкурентни продукти.

В крайна Бил Гейтс отстъпи своята, макар и проформo водеща роля в компанията и получи титлата технологичен съветник на Microsoft. За много хора това е равносилно на пенсиониране, макар самият Гейтс да споделя, че отново ще отделя от своето време за пряка работа с различните технически екипи.

„Моето време ще бъде [разпределено] около 2/3 във фондацията и 1/3 в Microsoft. Ще се фокусирам най-вече върху работата по продукти”, споделя Бил Гейтс.

По неговите думи, облакът и мобилните устройства могат да помогнат на хората да общуват и да си сътрудничат по нови начини. „Операционната система няма да бъде само на едно устройство и информацията няма да бъде само файлове – тя ще бъде вашата история, вкл. възможността да прегледате спомени за неща като израстването на децата”, казва Гейтс.

Дори в популярния Office пакет от бизнес приложения има много място за иновации, допълва технологичният съветник на Microsoft.

Ето какво каза Бил Гейтс след като отстъпи поста на председател на борда на директорите:

Стив Балмър, който беше начело на компанията от 2000 насам обяви през август миналата година, че се оттегля. Упорито се говореше за промени в Microsoft, а журналисти и анализатори споделяха информация от вътрешни източници, че акционерите упражняват силен натиск за промяна в най-високите етажи на управление в компанията. Беше предприето голямо преструктуриране, като малцина вярваха, че драстични промени в ръководството ще има. Стивън Синовски, сочен за наследник на Балмър току що беше напуснал компанията. Въпреки слуховете за голяма липса на доверие към Балмър сред служителите на Microsoft доверието, засвидетелствано от страна на Бил Гейтс изглеждаше, че и този път ще го укрепи на поста.

Както се оказа в последствие, това не беше достатъчно. В крайна сметка Балмър беше принуден да отстъпи и промяната, която от доста време се очакваше се случи. В официалното си изявление, Балмър ни информира, че в следващите няколко месеца, не по-късно от година, ще бъде избран негов наследник. Стигна се до там, че беше сформирана специална комисия, която да търси човек с визията, новаторския дух и волята за промяна да изведе компанията от позицията на догонваща. Тази роля, както се видя, не само не се хареса на софтуерния гигант, но и никак не му прилегна, прекалено свикнал със своето монополно положение.

Нека видим какво заяви Стив Балмър на раздяла:

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus