Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Параолимпийските игри донесоха първите три медала на Гърция

04 Септември 2012 / 15:09:01  GRReporter
2956 прочитания

Гърция спечели първите си три медала на тазгодишните Параолимпийски игри в Лондон. Атлетът Аристидис Макродимитрис достигна трето място и спечели бронзов медал в дисциплината 100 метра свободно плуване в категорията S2 с време 2 минути 21 секунди и 04 стотни. Първо място в същата дисциплина достигна китаецът Янг Янг с време 2 минути 03 секунди и 71 стотни  и с този резултат той отбеляза нов световен рекорд на Параолимпийските игри. Среброто в същата дисциплина взе Димитри Кокареф с време 2 минути 16 секунди и 46 стотни. Бронзов медал ще донесе вкъщи и спортистката Александра Димоглу в дисциплината плуване по гръб на 400 метра в категорията Т13 с време 56 секунди и 91 стотни. Тя е от Кавала и това е четвъртият й медал на Параолимпийските игри.

Със силно присъствие на игрите в Лондон се отличиха и спортистите от отбора по бочия. Играта е специално създадена за хора с церебрална парализа, но и с други увреждания на двигателната система. Името й произхожда от латинската дума за шеф (bottia). Бочията е игра, която изисква прецизност и се играе с топка. През 1984 става една от постоянните дисциплини в Параолимпийските игри, а до 2008 се практикува в над 50 страни в света. Гръцкият отбор по бочия победи в полуфиналите тази година Белгия с 7-0 и сега ще премери сили за златото с отбора на Португалия. Португалците са победили южно корейците в двубоя с 4-3. Дисциплината се изпълнява от отбори по двойки. Гръцките атлети в нея са Георгиос Полихронидис, Никос Пананос и Елени Кордали (резерва).

Арис Пананос, който е заместник-ръководител на гръцкия отбор в Лондон и баща на Никос Пананос заявява, че победа на на атлетите по бочия е голям момент за Гърция, но и за него лично. “Бочията от 2003 насам, когато започна Георгиоа Цимас има голям възход. Тогава имаше 20-30 спортисти в дисциплината, а сега са над 150. Това означава напредък и качество на спорта. Победата на тези игри е отплата за труда през годините”. Пананос одтава почитта си треньора на отбора Георгиос Цимас, който е работил неуморно с гръцките спортисти. Арис Пананос е категоричен, че бочията е във възход и може да донесе още много победи на гръцките спортисти.

“Успехите са на спортистите. Играхме четири много трудни игри. Бяхме добре подготвени. Спортистите играха с всички сили и подготовката им си пролича. Достигането до финала е резултат на голяма и тежка подготовка с много тренировъчни часове”, казва треньорът на федерацията Герогиос Цимас.

Категории: Олимпийско движениеСпорт бочия Параолимпийски игри гръцки отбор медали
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus